Rookmelders redden levens. Maar waar moet je dan die rookmelders plaatsen? In dit artikel geven we je de beste plaatsen om een rookmelder te plaatsen voor een optimale veiligheid en tegelijkertijd te voldoen aan de huidige wetgeving.
Waar zijn rookmelders verplicht?
Er zijn verschillen in de verplichtingen met betrekking tot rookmelders tussen Nederland en Vlaanderen.
In alle Nederlandse woning is het vanaf 1 juli 2022 verplicht om optische melders te installeren. Wanneer er geen rookmelders zijn, loop je kans op een fikse boete of problemen met je verzekering.
Voor nieuwbouwwoningen was het al sinds 2003 verplicht om voldoende rookmelders te hebben.
In alle Vlaamse woningen is het reeds sinds 1 januari 2020 verplicht om voorzien te zijn van rookmelders. Sinds 2013 was het in Vlaanderen al verplicht om nieuwbouwwoningen en alle huurwoningen van rookmelders te voorzien.
>> Tip: Weet je niet welke rookmelder te kiezen? Bekijk dan onze lijst met beste rookmelders
Waar rookmelders plaatsen?
Er zijn enkele minimumrichtlijnen voor de plaatsing van rookmelders. Deze zijn verschillend afhankelijk van het aantal kamers dat een woning bevat.
De minimum richtlijn is dat er op elke plaats tussen mogelijke vuurhaarden (slaapkamer, keuken, woonkamer) een rookmelder geïnstalleerd is. Dit is veelal in de gang. En dit op elke verdieping.
We bevelen echter aan om verder te gaan dan de minimale wettelijke verplichtingen en in elke ruimte waar een mogelijke brand kan onstaan een rookmelder te plaatsen.
Waar in de kamer moet ik de melder hangen?
Het is altijd aanbevolen om de melder aan het plafond te bevestigen. Doordat rook omhoog gaat, zal een melder rook het snelste detecteren wanneer deze aan het plafond is bevestigt.
In sommige gevallen is het niet mogelijk om de melder aan het plafond te bevestigen. In dat geval kan de rookmelder aan de muur worden gehangen. Wel is het daarbij belangrijk de detector niet meer dan 90 centimeter van het hoogste punt in de kamer te hangen.
Welk type melders mag ik gebruiken?
Er zijn verschillende type rookmelders. De optische rookmelder en de thermische rookmelder (ook wel hittemelder genoemd). Over het algemeen geldt dat optische detectors een veiligere keuze is. Echter, in ruimtes zoals de keuken of badkamer, kies je beter voor een hittemelder om geen vals alarm door waterdamp te activeren.
Waar moet je de rookmelder juist niét ophangen?
Een rookmelder hang je best niet op:
- Bij ventilator of ventilatieopening. In dit geval zou de rook te snel weggezogen of weggeblazen worden waardoor de melder geen alarm geeft
- Op een tochtige plek. Opnieuw met dezelfde reden dat de rook niet tot bij de melder zou komen
- Boven de verwarming. In dit geval kan het stof dat opwaait door de verwarming in te schakelen, het rookalarm doen afgaan
Waar plaats ik een rookmelder bij een schuin plafond?
Bij een schuin plafond mag de rookmelder slechts 90 centimeter vanaf het hoogste punt in de kamer hangen. Wanneer de melder meer dan 90 centimeter van het hoogste punt in de kamer is geplaatst, kan het door stilstaande lucht in de nok te lang duren voordat de detector alarm slaat.
Moet ik een rookmelder in de garage installeren?
Met de evolutie van steeds meer elektrische apparaten zoals e-bikes en elektrische auto's raden we aan om ook in de garage een optische detector te plaatsen.
Moet ik een rookmelder op zolder of in de kelder plaatsen?
Op zolder en in de kelder is het ook aangeraden om melders te plaatsen. Zeker wanneer er in de ruimtes zaken staan zoals gasflessen en/of elektrische oplaadbaar apparatuur. Het is in deze ruimtes verplicht een melder te voorzien in de vluchtroute (meestal de gang) maar aanbevolen om ook in de ruimte zelf een rookmelder te plaatsen.
Bestaan er ook rookmelders voor doven en slechthorenden?
Ook voor doven en slechthorenden bestaan er melders. Deze werken met lichtsignalen die gegeven worden door de lampen in het huis of appartement. De kwalitatievere rookmelders voor doven en slechthorenden zijn ook verbonden met een trilplaat. Deze trilplaat kan onder het hoofdkussen gelegd worden voor wanneer de bewoners slapen.
Deze detectors zijn echter moeilijk te vinden en vaak erg prijzig voor wat ze doen. Een alternatieve oplossing is om een slimme rookmelder zoals Google Nest Protect te installeren en een melding te laten versturen naar een buur of een familielid/kennis in de buurt van de woning. Dit in combinatie met de klassieke rookmelder voor doven en slechthorenden waarbij er een lichtsignaal wordt geactiveerd.
Hoe de rookmelder installeren?
De installatie van de rookmelder zelf is verschillend per model. De meeste rookmelders hebben een grondplaat dat door middel van schroeven aan het plafond of aan de muur kan worden bevestigd. De sensorkamer zelf kan dan vervolgens op de grondplaat bevestigd worden.
Voor specifieke informatie met betrekking tot jouw rookmelder, raadpleeg je best de handleiding die je hebt meegekregen bij aankoop of de website van de fabrikant.
Waar rookmelder plaatsen in appartement?
In een appartement gelden dezelfde regels voor de plaatsing van rookmelders als in een huis.
Mag ik een rookmelder op een kast leggen of boven een kast plaatsen?
Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Hoewel je op deze manier geen last hebt van een melder dat misschien niet past met je interieur, is dit niet conform de richtlijnen.
Waar moet de rookmelder bij een CV ketel?
In een ruimte met een CV-ketel plaats je best een melder boven de installatie op plafondhoogte. Let er wel op om hierbij te kiezen voor een melder dat ook koolmonoxide detecteert. Of ga voor twee aparte melders; ééntje voor voor rook/brand en ééntje voor koolmonoxide.
>> Tip: Bekijk ook de beste koolmonoxidemelders
Moet er een rookmelder bij een trapgat?
Bij een kamer met een trapgat, gelden dezelfde regels als voor een normale kamer.
Waar moeten slimme rookmelders opgehangen worden?
De plaatsing van slimme rookmelders is onderhevig aan dezelfde regels als normale melders.