.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarop letten inbrekers bij de voorbereiding van een inbraak? 

 april 7, 2021

Door Ian

Vaak denken mensen dat ze toevallig het slachtoffer worden van een inbraak. Vaak is het zo dat de inbreker de kraak heeft voorbereid.

Jammer genoeg krijgen heel wat mensen inbrekers over de vloer. De dieven hebben zo hun methodes om de geschikte huizen of panden uit te kiezen. We maken je graag attent op een paar dingen waar deze criminelen op letten. Zo weet je hoe een inbreker denkt en daar kun je je voordeel mee doen. Zo voorkom je waarschijnlijk dat je zelf ooit de klos bent. Met slechts enkele kleine aanpassingen zorg je ervoor dat je het inbrekers een stuk lastiger maakt. Of je installeert een alarmsysteem zodat je op tijd gewaarschuwd wordt wanneer er toch een inbreker je huis is binnengedrongen.

Een bewoonde indruk

Een doorwinterde inbreker let er op of een huis een bewoonde indruk geeft. Het zou zomaar kunnen dat de bewoners op vakantie zijn. De rolluiken blijven dag en nacht gesloten. De brievenbus raakt alsmaar voller. Een duidelijker signaal kun je als inbreker feitelijk niet krijgen: dit huis is momenteel niet bewoond. Een goede manier om inbrekers op afstand te houden, is om het licht te laten branden. Een woning die er bewoond uitziet, schrikt veel inbrekers snel af. De woning met gesloten rolluiken en een uitpuilende brievenbus geniet hun voorkeur!

Inbrekers letten op nog veel meer dingen. Ze streven er naar om ergens ongezien binnen te dringen. Overdag wandelen ze een rondje in de buurt om huizen te bekijken. De achterkant van de woning geniet hun voorkeur. Zo is de achterdeur vaak het minst beveiligd.

Valavond: het juiste moment

valavond huis

Het tijdstip van een inbraak wordt precies gekozen. De late namiddag en de vroegste ochtenduren genieten de voorkeur van een kwaadwillende inbreker. Tijdens de schemeruren hebben inbrekers nog net voldoende licht om toe te slaan. In de zomer begint het rond vier uur in de ochtend al voldoende licht te worden om een goede kraak te plegen. Ondertussen liggen de bewoners gewoon rustig te slapen en merken er niks van.

Gewoon aanbellen

Om erachter te komen of er iemand thuis is zijn sommige inbrekers zelfs zo uitgekookt om eerst gewoon aan te bellen en te kijken of iemand open doet. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak en heeft deze truc diverse nadelen. Een inbreker laat liever zijn gezicht niet zien. Het is trouwens ook zo dat steeds vaker mensen de deur niet opendoen wanneer ze niemand verwachten. Een echte garantie krijgt de inbreker niet door deze werkwijze.

De blaffende hond of camera

blaffende hond

Het maakt niet uit wat het voor een hond is, zolang hij maar lekker hard blaft bij onraad. Een inbreker bedenkt zich wel twee keer voordat hij een huis binnengaat waar een blaffende hond de wacht houdt. Ook bewakingscamera’s schrikken inbrekers af. Het risico is te groot!

Wat valt er te halen

Inbrekers schatten in of er in een woning iets te halen valt. Een beproefde tip van de politie is je huis of auto er niet al te verzorgd te laten uitzien. Een rommelige indruk nalaten, is een goede vorm van inbraakpreventie. Zo krijgt de dief de indruk dat er niets te halen valt.

De vluchtroute en omgeving

huis omgeving

De omgeving is voor inbrekers belangrijk. We denken dan aan potentiële schuilplaatsen voor de dief en de buit. Ook mogelijke vluchtroutes worden bij daglicht nagelopen. Zo is de buurt op voorhand bekend en kan de vluchtroute naar een auto of scooter al rennend worden afgelegd. Ook de afstand tussen vrijstaande huizen is belangrijk voor een inbreker. Is deze afstand groot, dan wordt de kans op een inbraak groter.

De Facebook status: "Jippie, ik ben op vakantie!"

We geven je de raad deze bekende Facebookstatus nooit openbaar te zetten. Zo weten onbekenden alvast niet dat je op vakantie bent. Trouwens, ook al zet je je privacy instellingen op ‘alleen vrienden’, dan moet je hier nog mee oppassen. Niet alle Facebookvrienden ken je ook echt. Verder is het bekend dat inbrekers soms bekenden zijn.

Dit is maar een selectie van zaken waar potentiële inbrekers op letten voordat ze aan de slag gaan. Toch is het goed om hier op te letten. Een gewaarschuwd man is er twee waard en een gewaarschuwde vrouw telt zelfs voor drie!

Ian


BEkijk ook deze artikels

april 24, 2021

Rookmelders redden levens. Maar waar moet je dan

april 17, 2021

Soms gaat een rookmelder zomaar af zonder reden.

april 7, 2021

Vertrek je binnenkort (met de auto) op reis?