Veilig Onderweg

We hebben er allemaal dagelijks mee te maken: Veiligheid in het verkeer. Iedereen neemt wel op een bepaalde manier deel aan het verkeer, in de auto, op de fiets of op de scooter, met de motor of gewoon lopend. Als je van punt A naar punt B wilt, dan ontkom je er vaak niet aan om aan het verkeer deel te nemen. Helaas vallen er ieder jaar nog honderden verkeersdoden te betreuren en nog een groter aantal ernstige verkeersgewonden. Tegenwoordig vallen de meeste verkeersdoden niet meer in de auto, maar op de fiets en ook het aantal verkeersdoden onder de voetgangers, bestuurders van scooters, brommers, motors en snorfietsen neemt toe. Er is dus wat betreft ‘veiligheid onderweg’ nog een hoop werk aan de winkel.

Diefstal en veiligheid

Maar met veiligheid onderweg bedoelen we niet alleen de ongevallen, het gaat hier ook om diefstal van auto’s of andere voertuigen. Iedere twee minuten wordt er in Nederland een auto opengebroken en iedere zestien minuten wordt er ook daadwerkelijk een auto gestolen. Gelukkig zijn er producten die dit steeds lastiger maken. De techniek staat niet stil, ook niet voor autodieven. Zij worden steeds handiger, dus wij moeten ons steeds beter wapenen. Wil jij ook veilig onderweg zijn? Neem eens een kijkje bij de volgende producten, deze items maken jouw deelname aan het verkeer en je persoonlijke bezittingen een stuk veiliger. 

Dashcams

beste dashcam

Een dashcam is een camera die aan de binnenkant van je auto wordt geplaatst. Hij kan dus opnames maken tijdens de autorit. In veel dashcams is ook een GPS geïntrigeerd, waardoor ook je locatie, je snelheid en je richting geregistreerd kan worden. Het is zelfs soms mogelijk om gesprekken in de auto op te nemen.

De opnames worden opgeslagen op een SD-kaart, waardoor je deze opnames ook over kunt zetten op bijvoorbeeld je computer. De luxe modellen registreren ook wanneer een auto een grote schok te verwerken krijgt, zoals bij een ongeluk. Het is wel zo dat de dashcam alleen het beeld voor zich filmt. Dit beeldmateriaal zou bewijsmateriaal kunnen zijn bij een ongeluk of een diefstal. 

> Bekijk beste dashcams

Stuursloten

Een extern stuurslot is een manier om je auto extra te beveiligen tegen diefstal. Wanneer je een stuurslot in de auto plaatst, voorkom je dat iemand die je sleutel heeft gestolen, of met de verkeerde sleutel of zelfs zonder sleutel met je auto weg kan rijden. Meestal zit er in de auto ook een stuurslot, maar zodra je de sleutel hebt, kun je door de sleutel in het contactslot te draaien het stuurslot ontgrendelen.

auto stuurslot

Met een extern stuurslot maak je het de dieven een stuk lastiger om je auto, camper of bus te stelen. Het is zelfs mogelijk om ook je airbag te beschermen tegen diefstal, want ook de airbag is een geliefd item voor dieven. 

> Bekijk beste stuursloten

Auto GPS Tracker

tk-star auto gps tracker

Een auto GPS tracker is een handig item als je auto is gestolen. Door deze GPS tracker in de auto, bus of camper te plaatsen heb je de mogelijkheid om het voertuig live te volgen of de gereden routes of parkeerplek van het voertuig te checken. Ook kun je zien waar het voertuig zich op dat moment bevindt. 

Een auto GPS tracker met een inbouwsysteem kun je ook op de accu van de auto aansluiten, je hoeft hem dan ook niet meer op te laden en de GPS tracker stelen wordt ook lastiger. Maar er zijn ook GPS trackers met een lange accuduur. Daarnaast heb je de keus of je aansluit bij een online platform. Voor incidentele tracking is dat niet per se nodig, wil je altijd op ieder moment de routes van de het voertuig checken, dan is het wel handig. 

> Bekijk beste GPS trackers

Navigatie GPS

Hoe hebben we vroeger ooit de weg gevonden zonder navigatie? Tegenwoordig is dit handige systeem in het verkeer eigenlijk niet meer weg te denken. Met een gps-navigatie navigeer je ontspannen naar de plek waar je naartoe wilt. Je voert gewoon je bestemming in en er wordt een gedetailleerde routebegeleiding gestart. 

beste gps navigatiesysteem

Actuele verkeersinformaties, zoals files of wegomleggingen worden in de navigatie automatische verwerkt, waardoor je nooit onnodige wachttijden hebt. Bij de meeste systemen kun je levenslang de kaarten updaten, waardoor je altijd op de hoogte bent van het nieuwste wegennetwerk, maar ook de flitsers. 

> Bekijk beste navigatie GPS systemen

Parkeerhulp

parkeerhulp

Inparkeren, voor de één een fluitje van een cent, voor de ander soms een bron van ergernis. Zeker als je net voor dat volle terras je auto in een krap plekje wilt parkeren, is het heel vervelend als je drie keer moet steken.

Met een parkeerhulp is dat verleden tijd, ook als je slecht zicht heb op de achterkant, kan een parkeerhulp zorgen dat je redelijk moeiteloos inparkeert. Natuurlijk doet de parkeerhulp het niet allemaal zelf, maar hij kan je wel helpen om het parkeren op krappe plekken te verlichten. Er zijn wel actieve parkeerhulpen die de bestuurder vervangen. Hier wordt met meetinstrumenten het systeem van de auto aangestuurd. Met een passief systeem zijn er oriëntatiepunten waardoor je gericht kunt inparkeren. Akoestische of optische signalen kunnen de bestuurder waarschuwen als het niet gaat zoals het zou moeten gaan.

> Bekijk beste parkeerhulpsystemen

Auto alarmsysteem

audi auto alarm

In Nederland worden dagelijks nog steeds te veel auto’s opengebroken of gestolen en dat zijn lang niet alleen dure auto’s. Soms is de auto niet weg, maar hebben de dieven wel een deel meegenomen of een enorme ravage achtergelaten. Ook dat is al heel vervelend. Autocriminaliteit is nog steeds een heet hangijzer, zeker omdat de dieven steeds gewelddadiger en professioneler te werk gaan.

Het aanbod van beveiligingssystemen is groot, maar kies wel voor een goed systeem. Bij een autoalarm kun je het beste kiezen voor een alarm met een SCM-certificaat. Bij een autoalarm kun je kiezen voor een bepaalde klasse, het is verstandig om even bij de verzekering na te vragen of zij eisen stellen aan de klasse die je kiest voor jouw voertuig. Klasse 2 is het meest gangbare systeem. 

> Bekijk beste auto alarmsystemen

Veiligheid op de fiets

Op de fiets denken we soms dat alles niet zo’n vaart loopt. Tenslotte gaan we niet zo hard en fietsen we ook vaak nog op het fietspad. Toch blijkt uit de cijfers dat ook fietsen een stuk veiliger kan. Niet alleen met het gebruik van de fiets, maar ook wat betreft diefstal. Er worden nog steeds heel veel fietsen gestolen. 

fiets veiligheid

Wat betreft de veiligheid is het verstandiger om geen tassen aan het fietsstuur te hangen en niet op je telefoon te zitten tijdens het fietsen. Koop een speciale fietstas en een telefoonhouder, zodat je eventueel toch de navigatie op je telefoon kunt gebruiken. Of gebruik bijvoorbeeld de Garmin 520 Plus Fiets GPS. Zorg voor een goede verlichting op de fiets en check je remmen. Een spiegel aan het stuur kan je veiligheid verhogen. Een zonnebril verhoogt het contrast en zorgt dat je geen vliegjes of vuil in je ogen krijgt. Bij hoge snelheden op de fiets, zoals bij een racefiets of elektrische fiets is een helm het overwegen waard. Met meer dan 100.000 fietsdiefstallen in Nederland is een goed slot een vereiste. Neem er een waarbij je de fiets aan een vaststaand object kunt bevestigen en zorg dat het fietsslot een ART keurmerk heeft.

Veiligheid op de motor

motor veiligheid

Op de motorfiets loop je vele keren meer risico dan in de auto. Veiligheid is hier dus extra belangrijk. Ook bij een val van 30 km per uur loopt de motorrijder al een groot risico op letsel of erger. Een goede bescherming is dus een eerste vereiste. Een degelijk helm en motorkleding is echt noodzakelijk, ook al is het warm. 

Zorg ook dat je als motorrijder goed waargenomen kan worden en natuurlijk moet je checken of je banden goed op spanning zijn, dat je lichten het doen en dat je remblokjes niet versleten zijn. Om je motor goed te beveiligen kies je voor een ART 4 of een ART 5 slot. Zonder goed slot krijg je de motor soms niet eens verzekerd. Als je gebruik wilt maken van navigatie op je motor, zorg dat deze in een goede houder staat en met een hoge snelheid niet los kan slaan. 

Veilig kinderen vervoeren

Als je kinderen mee wilt nemen in het verkeer is het belangrijk dat ook zij veilig zitten. Voor de auto betekent dat een veilig autostoeltje en op de fiets een veilig kinderzitje. Welke autostoel voor jouw kind het meest veilig is, hangt af van het gewicht, de lengte en de leeftijd van je kind. 

veiligheid kind auto

Kinderen tot een lengte van 1.35 meter zijn verplicht om in een goedgekeurd autostoeltje te zitten. Een goed autostoeltje heeft twee Europese kenmerken: ECE-R129 of de ECE-R44 norm.

Kinderen tot ongeveer vijf jaar kunnen op de fiets in een achterzitje, koop er wel een die voldoet aan de Europese norm: NEN-EN 14344. Zorg wel voor een goede bescherming van de spaken, zodat de voeten van het kind hier niet tussen kunnen komen. Wil je een fietshelm kopen voor je kind? Neem er dan een die voldoet aan de Europese norm: EN1078.  

Kinderen die zelf vanuit de kruiphouding kunnen gaan zitten, kunnen worden vervoerd in een voorzitje. Dit voorzitje is geschikt voor kinderen tot ongeveer drie jaar. Als ze te zwaar worden, is het gevaarlijk om ze in het voorzitje aan het stuur te plaatsen. Koop altijd een voorzitje wat voldoet aan de Europese norm: NEN-EN 14344.

> Bekijk beste autostoeltjes