Vakantie in zicht, vrij spel voor inbrekers

Nu de zomervakantie in aantocht is, trekken ook veel mensen bijna op vakantie. Voor inbrekers een uitgelezen kans om rustig hun slag te slaan. Helaas betekent dit voor heel wat vakantiegangers een onaangename terugkomst in hun huis. Om de kans op zo’n onaangename verrassing te reduceren geven onze experts opnieuw enkele tips mee om je huis zo inbraakveilig mogelijk te maken tijdens je vakantie.

Tip 1: Vraag aan buren om een oogje in het zeil te houden

De meesten weten het al; een goede buur kan goud waard zijn. Vraag hem/haar om een oogje in het zeil te houden tijdens je vakantie. Eventueel kan je ook vragen om je brievenbus regelmatig te legen. Wanneer een brievenbus overstelpt is van de post kan het namelijk erg duidelijk zijn voor dieven dat er niemand thuis is. Heb je echt een goede buur? Dan kan je eventueel vragen om de rolluiken/gordijnen dagelijks open en dicht te doen. Het is geenszins interessant om de rolluiken hele dagen naar beneden te laten. Dat is een overduidelijk teken voor dieven dat er niemand thuis is.

Tip 2: Probeer niet te veel obstakels voor het zichtsveld van de deuren te plaatsen

Hiermee bedoelen we om een zo open mogelijk zicht op de voordeur te houden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een haag / muur /… net verleidelijk voor dieven om hun slag te slaan. Het belemmert immers het zicht van omstaanders op de voordeur terwijl ze het slot forceren.

Tip 3: Maak gebruik van slimme verlichting

philips hue

Slimme verlichting kan aan- en uit gaan op vooraf ingesteld uren of vanop afstand over het internet. Dat kan bijvoorbeeld met de Philips Hue lampen. Op die manier lijkt het alsof er mensen aanwezig zijn in de woning wat je woning minder aantrekkelijk maakt voor inbrekers. Ook verlichting met bewegingssensoren kunnen erg effectief zijn tegen inbrekers.

Tip 4: Installeer een alarmsysteem

Misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing. Een alarmsysteem installeren reduceert het risico op woninginbraak drastisch. Dit hoeft zelfs niet per se een echt werkend alarmsysteem te zijn al is dit wel aangeraden. Vooral professionele alarmsystemen waarbij er ook en sticker op het raam of op de deur wordt geplakt is voor inbrekers vaak een “no go”. Het is dus zeker de investering waard. En als je dan nog eens goed op de prijzen van alarmsystemen let en verschillende offertes vergelijkt (bijvoorbeeld via onze offerte vergelijker) dan hoeft een alarminstallatie niet eens zo heel erg duur te zijn.

Tip 5: Zorg voor een goed slot

Opnieuw vanzelfsprekend en toch laten veel mensen het na om een inbraakbestendig slot te plaatsen. Dit is nochtans een minieme investering dat heel wat ellende kan voorkomen. Vooraleer je overgaat tot aankoop en installatie van een inbraakbestendig slot, kan het interessant zijn om bij je gemeente na te gaan of je in aanmerking komt voor premies of subsidies. In sommige gemeente krijg je namelijk een deel of het volledige bedrag voor de inbraakpreventie maatregelen terugbetaald.

voordeur slot

Tip 6: Wees voorzichtig met een elektronisch klavier

klavier garagepoort

Elektronische klavieren voor bijvoorbeeld garage poorten komen steeds meer en meer voor. De meeste van de klavieren werken aan de hand van een cijfercombinatie. Gebruik hiervoor geen voor de hand liggende cijfers. Combinaties als (de cijfers van) een postcode, een jaartal… zijn vaak gemakkelijk te raden. Naast voor de hand liggende cijfers bekijk je best ook kritisch de staat van het klavier. Vaak is het zo dat gebruikssporen verraden welke cijfers het meeste gebruikt worden. Dat maakt het inbrekers een stuk gemakkelijker om te raden welke cijfercombinatie nodig is. Indien mogelijk probeer je dus best de code regelmatig te wijzigen en het klavier grondig te kuisen.

Tip 7: Vergrendel het tuinhuis goed

Als je een tuinhuis met werkmateriaal hebt, zorg er dan voor dat je ook dit goed kunt afsluiten. Ook hier kan duur materiaal liggen dat je liever niet kwijt bent. In het ergste geval kunnen dieven zelfs een ladder uit het tuinhuis nemen om een zwak beveiligd raam op de eerste verdieping te forceren en op die manier binnen te kunnen dringen.

tuinhuis slot

Als je deze tips hebt toegepast kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken en weet je dat je je woning veilig achterlaat. Heb je nog meer tips die in dit rij’tje thuishoren? Laat het ons weten via het contactformulier!

About the Author Ian

Bij Ian werd enkele jaren geleden ingebroken. Het hele huis was geplunderd en veel kostbare herinneringen vernield. Hij vond dan ook dat het tijd werd voor een website dat informeerde over betaalbare inbraakpreventie. Later werd dit uitgebreid naar veiligheid en beveiliging in het algemeen. Ian is oprichter van Beveiliging Vergeleken en erg trots op alle vrijwilligers die regelmatig tijd vrij maken om consumenten te helpen door hun kennis te delen via beveiliging vergeleken.

Leave a Comment: