Inbraakpreventie

We willen onze kostbare spullen zo goed mogelijk beschermen tegen inbraak. Inbrekers worden steeds slimmer en innovatiever in de manier waarop zij een huis binnen kunnen dringen. Het is daarom van groot belang te investeren in de inbraakveiligheid van een woning. Er zijn verschillende beveiligingsmaatregelen die je kunt treffen om inbraak zo goed mogelijk te voorkomen in je huis. De meest belangrijke worden hieronder behandeld. 

Alarmsystemen

alarmsystemen

Een inbraakalarm stelt je ervan op de hoogte wanneer iemand wil inbreken in je huis. Een alarmsysteem werkt met sensoren, wanneer deze sensoren een verdachte verandering in de omgeving waarnemen zal er alarm worden geslagen. 

Een alarmsysteem kan gebruik maken van bijvoorbeeld een trildetector die trillingen waarneemt die kunnen ontstaan door het forceren van een kluis, muur of deur. Ook kan een infraroodsensor worden ingezet om bewegingen waar te nemen. Door deze moderne technieken kan een alarmsysteem in je huis een grote rol spelen in inbraakpreventie. 

> Meer info over alarmsystemen

IP Camera

netgear arlo aan boom

Een IP camera is een type beveiligingscamera waarvan de beelden bekeken kunnen worden op de computer, smartphone of tablet. De camera maakt gebruik van internet om de beelden naar het gewenste apparaat te sturen. Afhankelijk van welke camera je kiest, kan deze werken met wifi of een ethernet-verbinding. 

IP camera's worden vaak verkocht in sets met meerdere camera's zodat je het hele pand op afstand in de gaten kunt houden. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen binnen,- en buitencamera's, houdt hier dus rekening mee wanneer je over wilt gaan tot de aanschaf van een nieuwe beveiligingscamera. Een IP camera is relatief klein en onopvallend en is verschillende vormen te verkrijgen. De meeste IP camera's worden geleverd met een app waarmee de camera bedient kan worden op de smartphone of tablet. 

Met bepaalde typen IP camera's kun je de camera zelf inzoomen, kantelen of draaien met behulp van een joystick of de bijbehorende app. IP camera's kunnen al dan niet een ingebouwde microfoon bevatten die het mogelijk maakt geluid vast te leggen. Een camera met interne microfoon is een waardevolle toevoeging, omdat met behulp van de geluidsfragmenten onder andere de herkomst van inbrekers vaak te herleiden is. IP camera's kunnen hangend of staand geplaatst worden afhankelijk van het model. Een hangende camera wordt aan het plafond of een muur gemonteerd, en een staande camera kan onopvallend weggewerkt worden door deze bijvoorbeeld op een kast te zetten. 

> Meer info over IP-camera's

Deursloten

nuki combo smart lock sfeer

Uiteraard kunnen goede deursloten niet ontbreken wanneer je inbraak wil voorkomen. Een deurslot is de eerste barrière die inbrekers tegenkomen wanneer zij in een woning in proberen te breken. Door inbrekers al bij de deur tegen te houden wordt verdere schade van de woning voorkomen en blijven uw waardevolle spullen waar zij horen. Een meerpuntsslot is de veiligste keus ten aanzien van inbraakpreventie. Een meerpuntsslot zit op meerdere plaatsen bevestigt in het kozijn waardoor de deur op meerdere punten wordt vergrendeld. Al het goedgekeurd hang,- en sluitmerk bevat het SKG keurmerk. Een slot kan 1, 2 of 3 sterren toegekend krijgen, hoe hoger de inbraakwerendheid hoe meer sterren toegekend worden. 

Rolluiken

rolluiken offerte

Rolluiken zijn niet alleen verduisterend en geluidswerend, ze kunnen ook dienen om je huis te beschermen tegen inbraak. Een rolluik maakt het voor de inbreker moeilijk om binnen te komen en produceert tevens veel geluid wanneer deze geforceerd wordt. Bovendien kunnen elektrisch bediende rolluiken uitgerust worden met een timer die het mogelijk maakt het rolluik vanzelf een bepaalde stand aan te nemen wanneer u niet thuis bent. Zo kunt u de suggestie wekken dat u thuis bent. De aanwezigheid van rolluiken zal inbrekers snel afschrikken waardoor zij zeer waarschijnlijk niet eens zullen proberen in te breken. Hoe goed een rolluik tegen inbraak bestand is hangt af van de dikte van de afzonderlijke lamellen; hoe dikker deze zijn, hoe beter je beschermt bent. Het bijkomende voordeel van rolluiken is dat deze tegenwoordig in allerlei stijlen en kleuren leverbaar zijn, waardoor ze altijd bij de woning of een kantoorgebouw passen. Inbraakwerende rolluiken zijn verkrijgbaar in twee varianten: inbouwrolluiken en voorzetrolluiken. Een inbouwrolluik heeft geen rolluikkast waardoor het uiterlijk en karakter van een woning zo min mogelijk worden aangetast. 

Brandkluis

brandkluis

Brandwerende kluizen zijn gemaakt om waardevolle items te beschermen tegen brand, hoge temperaturen en bluswater. Brandkluizen worden ingedeeld op basis van hoe lang zij de inhoud kunnen beschermen. Dit kan 30, 60, 90 of 120 minuten zijn. Een brandkluis beschermt belangrijke voorwerpen niet alleen tegen brand, ook inbrekers worden ermee geweerd. Een brandkluis is erg zwaar en dus lastig mee te nemen, moeilijk te kraken en kan zelfs ingebouwd worden in een muur. 

Registratie van waardevolle voorwerpen

Wanneer er ondanks beveiligingsmaatregelen toch in je huis is ingebroken en er waardevolle spullen zijn meegenomen, wil je deze spullen het liefst zo snel mogelijk weer terug hebben. Door waardevolle items te registreren is de kans een stuk groter dat een gestolen voorwerp dat gevonden is door de politie terugkomt bij de wettige eigenaar. Je kunt spullen registreren met een zogenaamd kostbaarhedenregistratieformulier van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het kost wat moeite om zo'n formulier in te vullen voor al je waardevolle spullen, maar het is de moeite waard omdat je met behulp van het formulier makkelijker aangifte kan doen van een gestolen voorwerp en het voorwerp gemakkelijker terug kan worden gevonden door de politie. Tegenwoordig hoef je echter niet per se een hoop papierwerk in te vullen om je spullen te registreren, er bestaan websites en apps, zoals Stopheling.nl, waarmee je gemakkelijk via je telefoon of computer een beschrijving van een voorwerp kan maken. Op deze website kun je een beschrijving maken van een sieraad, dit formulier maakt identificatie gemakkelijker wanneer het sieraad na een inbraak gevonden wordt. 

Algemene tips tegen inbraak

Naast de inbraakpreventiemaatregelen die hierboven zijn behandeld zijn er nog een aantal simpele dingen die je zelf kunt doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Met een aantal kleine aanpassingen kun je je huis een stuk beter bestand maken tegen inbraak.

 1. 1
  Inbrekers kunnen gemakkelijk binnenkomen via de ladder of container die jij in de tuin hebt laten staan. Zorg ervoor dat je een ladder in een schuurtje of tuinhuisje kunt leggen, en dat je de container vastzet met een slot.
 2. 2
  Wees voorzichtig met wat je op social media plaatst omtrent vakanties en uitjes. Tegenwoordig maken inbrekers vaak gebruik van social media om er achter te komen wie in de buurt wanneer op vakantie is.
 3. 3
  De bovenverdieping van een woning wordt vaak vergeten als het gaat om inbraakpreventie. Ook voor de ramen op de bovenverdieping en eventuele balkondeuren en deuren naar dakterrassen is het belangrijk deze van een goed slot te voorzien. 
 4. 4
  Veel mensen verstoppen een reservesleutel onder bijvoorbeeld een bloempot. Doe dit niet aangezien inbrekers er zich van bewust zijn dat dit vaak gebeurt en uit ervaring weten op welke plekken reservesleutels vaak verstopt worden.
 5. 5
  Een buitenlamp met bewegingssensor is erg handig. Op het moment dat iemand bij jou de oprit oploopt wordt je hiermee direct gewaarschuwd. Daarnaast worden inbrekers afgeschrikt omdat zij plots erg zichtbaar zijn geworden voor buren en voorbijgangers.
 6. 6
  Tegenwoordig zijn er veel Buurtpreventie WhatsApp-groepen actief waarin buurtbewoners elkaar waarschuwen voor verdachte situaties in de wijk. Als er in jouw buurt nog geen WhatsApp-groep actief is zou je zelf het initiatief kunnen nemen om een groep te starten.