.st0{fill:#FFFFFF;}

Heb je hier aan gedacht voordat je op vakantie gaat? 

 april 7, 2021

Door Ian

Vertrek je binnenkort (met de auto) op reis? Dan doe je er goed aan om je te voorzien van enkele veiligheidsmaatregelen. In dit artikel lichten we enkele punten op waar je misschien nog niet aan gedacht had maar die je heel wat ellende kunnen besparen.

Niet alleen je veiligheid onderweg is belangrijk als je op reis gaat, ook inbrekers weten dat er in deze periode veel mensen op reis vertrekken. Helaas maken deze mensen daar dan vaak misbruik van om je huis binnen te dringen en kostbare spullen te vernielen of mee te nemen.

Alarmsysteem

De meest logische oplossing tegen inbraken in je huis is uiteraard een alarmsysteem installeren. Een investering die je ook een pak gemoedsrust brengt. Heb je er toch het budget niet voor over? Dan kan een simpele alarmsysteem sticker ook al afschrikwekkend werken voor inbrekers. Als ze namelijk voor de keuze staan om in te breken in een huis met een alarmsysteem sticker of een huis zonder, gaan ze uiteraard kiezen voor het huis met het minste risico om betrapt te worden.

Let er evenwel op dat een alarmsysteem het risico op woninginbraak niet voor 100% dekt! Let daarom ook op andere evidente zaken zoals geen dure spullen in het zicht achterlaten, werken met verlichting dat voorzien is van tijdsschakelaars,… Lees hier meer tips tegen woninginbraak.

Camerabeveiliging

Soms een onderdeel van een alarmsysteem is camerabeveiliging. De IP-camera’s van vandaag zijn best betaalbaar en zitten vol technologische snufjes. Je kunt kiezen voor camera’s binnen of buiten, die je kunt bekijken vanop afstand via je smartphone, nachtzicht hebben… Heel wat mogelijkheden dus. Let er wel op dat je geen camera’s op (openbare) plaatsen richt. Dat is, gezien de privacy-wetgeving, namelijk niet toegestaan. Lees hier meer over privacy bij camerabeveiliging.

Nog op zoek naar de IP-camera dat het best bij je past? Lees dan hier ons uitgebreid artikel over de beste IP-camera’s.

Deursloten

Een goed deurslot is allesbehalve overbodige luxe. Of je nu kiest voor een slim deurslot dat via bluetooth met een app op je smartphone kan geopend worden of gewoon een stevig cilinderslot maakt in principe niet heel erg veel uit. Wél is het belangrijk dat het slot stevig is en niet eenvoudig open te breken is. Combineer een stevig deurslot met een stevige deur en de inbrekers zullen hun inbraakpoging al snel stopzetten.

Deurbel met camera

Je zou het misschien minder snel verwachten als inbraakpreventie middel maar een deurbel met camera kan hierbij erg handig zijn. Vaak zullen dieven namelijk aan de deur aanbellen om zeker te zijn dat er niemand thuis is. Heb je dan een deurbel met camera dan kun je (bij bepaalde modellen) vanop afstand, via je smartphone communiceren met de persoon aan de deur. Komt de persoon aan de deur af met een vreemd verhaal, dan weet je dat er iets niet juist zit. Ook inbrekers zullen vaak hun poging stopzetten omdat ze “gezien” zijn via de camera.

Dashcam

Ook onderweg op vakantie is veiligheid belangrijk. Zeker wanneer je met de auto naar het buitenland op vakantie gaat hoop je niets tegen te komen. Kom je toch in een ongeval terecht, dan is de communicatie tussen beide partijen door de taalbarrière niet altijd even gemakkelijk. Een dashcam kan in dat geval een erg handig hulpmiddel zijn om aan te tonen aan verzekeringen, tegenpartij.. hoe het ongeval precies gebeurd is. Bovendien krijg je bij veel verzekeringsmaatschappijen een korting op je autoverzekering als je aangeeft dat er een dashcam geïnstalleerd is in je wagen.

Auto alarm

Zowel in het binnenland als in het buitenland wil je niet dat er in je auto ingebroken wordt. Maar omdat dit in het buitenland net nog wat onaangenamer is, kan het zeker geen kwaad om eens te kijken naar een auto alarmsysteem. Het ongemak om bijvoorbeeld je portefeuille met identiteitskaart, rijbewijs etc. te verliezen op vakantie is namelijk geen pretje. Bovendien zal het alarm niet enkel zijn nut bewijzen wanneer je op vakantie bent, ook in je eigen omgeving is dit een verstandige investering.

Stuurslot

Naast een alarmsysteem kan je ook een stuurslot installeren. Een duidelijker teken dat je voertuig beveiligd is kan je bijna niet geven aan potentiële dieven. Zowel een auto als motor kun je met een stuurslot beveiligen. Op die manier kan je met een gerust hart je voertuig achter laten.

GPS navigatie

Met GPS applicaties als Waze heb je tegenwoordig al een zeer degelijk GPS navigatiesysteem in je smartphone. Maar toch zijn er enkele redenen om een apart GPS navigatie toestel te overwegen. Denk maar bijvoorbeeld aan het feit dat applicaties als Waze niet in alle landen zijn toegestaan. Ga dit voordat je vertrekt dus zeker goed na. Bovendien verbruik je met een extern GPS navigatiesysteem geen mobiele data, bestaan er toestellen speciaal voor de auto/motor/fiets/…

Let er alleen wel op om je extern GPS toestel niet in het zicht achter te laten wanneer je je voertuig verlaat. Dat is namelijk voor veel dieven een uitnodiging om het GPS navigatiesysteem te proberen stelen.

Rookmelder, gasmelder, koolmonoxidemelder (caravan)

Wanneer je met de camper of caravan op vakantie gaat, denk je best ook aan enkele melders die de veiligheid van jouw en medereizigers kunnen verzekeren. Een rookmelder is hierbij vanzelfsprekend maar ook een gasmelder en/of koolmonoxidemelder zijn geen overbodige luxe. Gelukkige bestaan er op vandaag al heel wat toestellen die verschillende functies in 1 melder hebben.

Heb je aan alle punten (die voor jou relevant zijn) op deze lijst? Dan kan je met een geruster gevoel op vakantie vertrekken. 

Ian


BEkijk ook deze artikels

april 24, 2021

Rookmelders redden levens. Maar waar moet je dan

april 17, 2021

Soms gaat een rookmelder zomaar af zonder reden.

april 7, 2021

Vertrek je binnenkort (met de auto) op reis?