Rookmelders - Prijzen, Advies & Reviews

rookmelders

Ben je op zoek naar brandbeveiliging door middel van rookmelders? Laat je dan leiden door het advies van onze experts. Ze gidsen je graag doorheen het hele traject van beveiligingssystemen door hun kennis te delen op deze website.

Waarom is een rookmelder belangrijk?

Als er ‘s nachts bij u een brand uitbreekt, heeft u maar drie minuten om de woning te verlaten. In België sterven er elk jaar meer dan 100 mensen bij woningbranden. Daarom is het belangrijk rookmelders te installeren. Zeker als je weet dat rookmelders vaak in combinatie met een alarmsysteem kan geïnstalleerd worden is dit niet noodzakelijk een grote investering.

Hoeveel kost brandbeveiliging?

De prijs van brandbeveiliging is afhankelijk van hoeveel kamers er moeten voorzien worden van een rookmelder. Vaak wordt brandbeveiliging meegenomen in het volledige beveiligingssysteem. Om deze prijzen te vergelijken kan je terecht bij onze offerte vergelijker.

*Tip van de redactie*

Gebruik gratis en vrijblijvend onze: offerte vergelijker

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

In principe hang je best in elke kamer van de woning een rookmelder. Echter, in de praktijk is dit soms wat onhandig. Een rooksensor in de trappenhal of gang is veel interessanter dan één in de keuken. Door rookvorming tijdens het koken zal er snel per ongeluk alarm geslaan worden. Ook in de garage zal er door de wagen en/of brommer snel een alarm afgaan door de rookvorming van de uitlaat. Het spreekt voor zich dat in risicovolle ruimtes zoals de kamer waar de wasmachine en droogkast staan een sensor zeer belangrijk is. Hetzelfde geld voor de bureau ruimte waar computer(s) staan en de ruimte met de elektriciteitskast. Één rookdetector per verdieping is het absolute minimum.

Waar moeten de rookdetectors opgehangen worden?

De fabrikant geeft steeds instructies mee over hoe de toestellen best gemonteerd wordt. Volg deze instructies dan ook nauwgezet. Over het algemeen kunnen we zeggen dat je de brandbeveiligingstoestellen best in het midden van het plafond hangt en op z’n minst 30 cm van de muren. Zo kan de installatie het snelst rook detecteren. Als dit specifiek is vermeld door de fabrikant kan de detector ook aan de muur gehangen worden. In dat geval plaats je de melder zo hoog mogelijk maar steeds 15 cm van het plafond en 30 cm van een hoek.

Wat is de beste rookmelder voor mij? 

De beste rookmelder is sowieso een optisch model. Vroeger bestonden er ook nog ionische varianten maar deze mogen nu niet meer verkocht worden. Zoek ook op de verpakking van de rookmelder naar CE-markering en de norm EN14604. De voorkeur gaat ook uit naar een toestel met een testknop. Zo kun je regelmatig nagaan of de sirene nog werkt zoals het moet. Verder is het vaak interessant om de rookmelder op te nemen in je volledige beveiligingssysteem. Melders die met elkaar gekoppeld zijn, zijn dus het interessantste. Kies je toch voor afzonderlijke melders, let er dan op dat de sirene luid genoeg gaat zodat iedereen in huis tijdig het alarm hoort.

*Tip van de redactie*

Hoe moet ik de brandbeveiliging onderhouden?

De detectoren moeten regelmatig onderhouden en getest worden. Bij voorkeur gebeurt dit maandelijks. Je kan er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om bij grote poetsbeurten zeker de brandbeveiliging te controleren. Probeer daarbij de rookmelders te ontdoen van stof en druk –indien aanwezig- de testknop even in om na te gaan of de sirene het nog steeds naar behoren doet. Wanneer je toestel op batterijen werkt kan het zijn dat de sirene niet luid genoeg of helemaal niet meer gaat. In dat geval vervang je de batterij met een nieuwe. Uiteraard mag je het toestel nooit overschilderen of de luchtgaten bedekken.

Tips & Reviews