Beste (slimme) deursloten

Een deurslot behoort tot de basisbeveiliging van je woning. Je kunt nog je woning zo goed voorzien hebben met een beveiligingssysteem, als je geen goede sloten gebruikt is de beveiliging van je woning nog steeds zo lek als een mandje. Het is dus heel belangrijk om goede sloten voor je deuren uit te kiezen, die niet gemakkelijk open te breken zijn, of er in ieder geval voor zorgen dat inbrekers hun werk niet snel kunnen doen. Goed geoefende inbrekers kunnen in principe elk slot openen, maar snelheid is voor een inbreker net zo belangrijk. Als je een slot hebt, die moeilijk te forceren is en de inbreker er langer over doet dan hij dacht, dan zal hij al snel opgeven. 

Een goed inbraakwerend slot is altijd voorzien van het SKG keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en is een onafhankelijke stichting dat alle hang- en sluitwerk aan testen onderwerpt op duurzaamheid en sterkte. Het hang- en sluitwerk dat de testen doorstaat krijgt dit SKG keurmerk, zodat de consument weet dat het betreffende slot aan alle hoge eisen voldoet en ook voldoende inbraakwerend is. Het SKG keurmerk wordt ingedeeld in sterren. Een slot met één ster is standaard inbraakwerend, wat inhoudt dat dit slot inbraakwerend is, maar niet als zelfstandig slot en gecombineerd moet worden met nog een SKG goedgekeurd onderdeel van hang- en sluitwerk om het volledig inbraakwerend te krijgen. Twee sterren is zwaar inbraakwerend, waarbij een inbreker minstens drie minuten vertraagd wordt. Drie sterren is het beste en is extra zwaar inbraakwerend. Inbrekers zullen er minimaal vijf minuten over doen om het slot te forceren. 

Beste slimme deursloten

Het kon natuurlijk niet achterblijven: deursloten die elektronisch en zonder sleutel te openen zijn. De technische mogelijkheden worden steeds beter en ook deursloten evolueren. Zo kun je tegenwoordig sloten aanschaffen die te bedienen zijn met een afstandbediening, waarbij je met een druk op de knop de deur kunt openen en sluiten. Nog moderner zijn de sloten die werken op Bluetooth of via een app op je smartphone.

Via de app is het niet alleen mogelijk om de deur te openen of te sluiten, maar ook het slot volledig in te stellen naar je eigen wensen. Zo kun je in de app ook andere mensen toegang geven en communiceren. De particuliere markt voor slimme deursloten is nog niet zo heel groot, omdat mensen waarschijnlijk nog niet voldoende vertrouwen erin hebben. Het voelt namelijk heel vertrouwd en veilig als je zelf met een sleutel het slot kunt dichtdraaien. Bij een elektronisch deurslot werkt het net als bij een auto, je moet er erop vertrouwen dat het slot zijn werk goed heeft gedaan. Een punt daarbij is dat dergelijke sloten werken op batterijen. Belangrijk dus om in de gaten te houden wanneer de batterijen vervangen dienen te worden. 

Nuki Combo - beste slimme deurslot, te bedienen met een smartphone

nuki combo smart lock sfeer

De Nuki Combo slimme deurslot bestaat uit kunststof en aluminium en je smartphone fungeert als de sleutel om het slot te openen en te sluiten. Er zit ook een geografische locatiebepaling op, dus wanneer je wilt, kun je dit proces volledig automatisch laten lopen, dat als het slot merkt dat je smartphone in de buurt is, het slot automatisch opent. 

De Nuki Combo is op vrijwel elk slot te monteren en wanneer je slot ook een nood- en gevarenfunctie heeft, blijft het mogelijk om je slot ook nog ouderwets met een sleutel te bedienen. Je hoeft niet bang te zijn dat het signaal tussen het slot en je smartphone gehackt wordt, want het signaal is streng vergrendeld. 

Met de app kun je rechten instellen voor gebruikers die toegang hebben tot jouw huis, maar ook aangeven dat iemand maar tijdelijk toegang heeft, zoals bijvoorbeeld een schoonmaker of de buren tijdens je vakantie. Wanneer de batterijen een spanningshoogte van 20% bereiken zal de app je op de hoogte stellen dat het tijd wordt om je batterijen te wisselen. Zo kom je in ieder geval nooit voor verassingen te staan, dat de batterijen en ook je slot dan niet meer werken. 

nuki combo smart lock doos

Mocht je ook je smartphone niet bij je hebben, dan is het mogelijk om via elk digitaal apparaat met internet inloggen op de Nuki website en daar je slot ontgrendelen. De app houdt ook een historie bij van alle ontgrendelingen, zodat je altijd na kunt kijken wie je woning heeft betreden. 

nuki combo smart lock product shot

Voordelen

 • Goede kwaliteit slot van sterk materiaal
 • Zeer moderne manier van een slot met een goed ontwikkelde app bedienen

Nadelen

 • De handleiding geeft geen volledig goede beschrijving
 • Enkel met een slot met een cilinder met nood- en gevarenfunctie is het mogelijk om nog een sleutel te gebruiken

Invited Smart Lock - beste slimme deurslot met afstandsbediening

De Invited Smart Lock is een slimme deurslot uit kunststof, aluminium en rvs. Vrijwel elke voordeur heeft een cilinderslot en daar past de Invited Smart Lock dan ook op. Installatie van het slot gaat heel gemakkelijk binnen 10 minuten. De afstandbediening werkt hetzelfde als bij auto’s. Je kunt op afstand reeds het slot van je voordeur openen. Dit is handig voor oudere mensen die niet altijd meer naar de voordeur kunnen op de deur te openen. Je kunt ook de afstandbediening gewoon in de gang aan de muur hangen, zodat je nooit meer naar sleutels hoeft te zoeken en met een druk op de knop de voordeur ontgrendeld. Het is zelfs mogelijk om de afstandbediening te koppelen aan een app op je smartphone, waarbij je de hele historie kunt nakijken codes kunt toewijzen of verwijderen. 

invited smart lock beste slimme deurslot met afstandsbediening

Voordelen

 • De Invited Smart Lock is voorzien van het SKG keurmerk
 • Zeer handig slot vooral voor ouderen en mindervaliden die moeite hebben de deur te openen met een sleutel

Nadelen

 • Het slot is verkrijgbaar met twee losse afstandsbedieningen, wanneer een afstandsbediening wordt gestolen loop je wel een risico
 • Regelmatig batterijen verwisselen van de afstandsbediening en slot

Danalock V3 Bluetooth - beste Bluetooth deurslot

Dit slot wordt geleverd zonder cilinder. Dit komt omdat er veel verschillende cilinders gebruikt worden voor voordeuren. Je meet je eigen cilinder op en stuurt een voucher in naar de fabrikant. Je ontvangt dan het juiste cilinder voor de Danalock V3 die exact op jou cilinderslot past. Met een Bluetooth verbinding wordt je smartphone de sleutel tot het slot en bepaal je met je smartphone tevens wie er toegang heeft tot je woning, kun je tijden instellen voor de werking van het slot en krijg je een overzicht wie en op welk tijdstip je slot ontgrendeld heeft. 

danalock bluetooth deurslot in gebruik

De handige Twist assistent zal in werking treden als je lichtjes aan de knop draait en kun je door middel van een rood of groen ledlicht zien of het slot automatisch opent of sluit. 

danalock product shot

Voordelen

 • Zeer sterk materiaal met een krachtige motor in het slot en SKG gekeurd
 • Zeer gemakkelijk om gebruikers toe te voegen

Nadelen

 • Na aanschaf kun je het niet direct gebruiken omdat je op je cilinder moet wachten
 • De prijs is aan de hoge kant

Soorten sloten

Er zijn talloze verschillende soorten sloten. Grofweg kun je sloten indelen in binnendeursloten en buitendeursloten. Hieronder vallen dan weer de verschillende type sloten. Ook is er een onderscheid te maken tussen hoofddeursloten en bijzetsloten. Gewoonlijk zit een hoofddeurslot en de bediening van het slot op de centrale plek van de deur en functioneert het als een zelfstandig slot. Bijzetsloten bevinden zich normaliter aan de bovenkant en/of onderkant van de deur en zijn een extra aanvulling op het hoofddeurslot. De meeste sloten zijn cilindersloten. De sleutel dien je dan in een cilinder te stoppen die verbonden is met het penslot in de deur. Insteeksloten zitten op vrijwel iedere deur. Een insteekslot zit in de deur verzonden wat een nettere uitstraling heeft. Op veel voordeuren is nogal eens een oplegslot bevestigd. Een oplegslot zit in tegenstelling tot een insteekslot op de deur. Oplegsloten komen in nieuwere woningen niet meer voor, maar ze zijn nog erg veel te vinden in oudere woningen met een houten voordeur. Tegenwoordig in opkomst zijn de zogenaamde slimme deursloten. Dit zijn deursloten die bediend kunnen worden met een afstandbediening, via Bluetooth of via een smartphone. 

Binnendeurslot

Nu heb je voor binnenshuis niet altijd een slot op de deur nodig, dan de bekende ruimtes, zoals de badkamer en het toilet. Toch kunnen er ruimtes zijn die je wilt afsluiten. Als je bijvoorbeeld een kantoor in huis hebt, dan voelt het wel veiliger als je je thuiskantoor veilig kunt afsluiten. Misschien heb je ook nog een ruimte waar waardevolle spullen staan, zoals een bijzondere verzameling, dan wil je die ook veilig opgeborgen hebben en een goed slot op de deur van deze kamer is dan een uitkomst. Vooral als je je verzameling verzekerd hebt, kan dit ook een eis van de verzekeringsmaatschappij zijn. Er zijn verschillende soorten binnendeursloten, waarvan de verschillen vooral te ontdekken zijn in de interne mechaniek van het slot. 

Loopsloten

Een loopslot is een ideaal slot voor binnendeuren die perse uit veiligheidsoverwegingen op slot moeten. Een loopslot wordt ook wel een deurkrukslot genoemd omdat hij niet met een sleutel op slot gedraaid kan worden. Hij gaat namelijk op slot met behulp van de deurkruk. Een loopslot kan dus uitstekend gebruikt worden voor een toilet of een badkamer. Een loopslot kan aangebracht worden op zowel stompe binnendeuren als opdekbinnendeuren.

Klaviersloten

Het klavierslot is een oud slot dat al sinds 1778 bestaat. Tegenwoordig zijn ze niet veel meer te zien, maar oudere woningen kunnen nog wel eens een oude deur hebben met een klavierslot. De naam klavierslot is afgeleid van de de klavieren in het slot. Een klavierslot heeft een sleutel met een baard met verscheidene uitsparingen. Wanneer de sleutel in het slot gestopt wordt, zorgt de baard ervoor dat de klavieren in het slot in de juiste positie worden geduwd en het slot geopend of gesloten kan worden. 

Panieksloten

Panieksloten oftewel anti-panieksloten zijn sloten die gewoon met een sleutel op slot te draaien zijn, maar in bepaalde gevallen ook gemakkelijk te openen zijn met de deurkruk. Dit is handig voor noodsituaties, zoals bijvoorbeeld brand. Wanneer er een brand zou uitbreken, dan is het openen van een slot met een sleutel ineens een heel zwaar karwei. Meestal wordt het paniekmechanisme in werking gezet door de deurkruk, maar er zijn ook panieksloten die een aparte knop op het slot hebben zitten. Ondanks dat het slot met een sleutel op slot is gedraaid kun je de deur dan toch openen. Panieksloten zijn goed te gebruiken voor nooduitgangen of voor ouderen. 

Rolsloten

Een rolslot is een eenvoudig slot, maar geen slot waar je deuren mee op slot kunt doen. Een rolslot heeft geen slagpin die in het kozijn valt, maar een soort van metalen draaiende pin. Hierdoor is het mogelijk door enkel aan de deur te duwen dat hij opengaat. Een voordeel is dat de deur zowel naar buiten als naar binnen geopend kan worden. Een deur met een rolslot wordt vaak gezien in verzorgingstehuizen, waarbij ouderen met een rollator gemakkelijk een duw aan de deur kunnen geven, waarna hij opent. Omdat de deur zowel naar binnen als buiten geopend kan worden, zorgt dit slot ervoor dat de deur stil blijft hangen en niet van de ene naar de andere kant blijft draaien. 

Centraalsloten

Centraalsloten worden vaak gezien in toegangsdeuren en nooduitgangsdeuren in appartementsgebouwen. Het centraalslot zorgt ervoor dat als de deur eenmaal in het slot is gevallen deze niet meer geopend kan worden, enkel nog door gebruik te maken van een sleutel of door een mechanische signaal als het slot op de intercom is aangesloten. Vooral bij appartementsgebouwen is dit een veilig slot, doordat ongewenste bezoekers nooit zomaar het complex binnen kunnen komen. 

Buitendeurslot

In particuliere woningen hoeven binnendeursloten in de meeste gevallen niet voorzien zijn van een zware anti-inbraakbeveiliging. Voor buitendeursloten daarentegen is dit haast een vereiste. De voordeur van een woning is de toegang naar de buitenwereld, maar ook andersom. De buitenwereld kan via de voordeur toegang tot je woning verkrijgen. Je wilt dan natuurlijk wel dat enkel mensen die je kent je woning binnenkomen en geen ongenode gasten. Een goed buitendeurslot is dan ook zeker noodzakelijk. Ook voor buitendeursloten zijn verschillende versies verkrijgbaar met ieder een eigen manier van werking. 

Gewoon insteekslot

Een gewoon insteekslot wordt veel gebruikt en vooral op stompe buitendeuren. Vaak bestaat een gewoon insteekslot uit een uitvoering met een cilinder. Het cilinder is dan in de de deur verzonken. Om dit slot veiliger te maken werkt dit slot goed in combinatie met een veiligheidsbeslag en een sluitkom of een sluitplaat. Wil je een gewoon insteekslot vervangen dan is het eenvoudig om dit zelf te doen. 

Cilindersloten

Vrijwel alle meest gebruikte sloten zijn ook cilindersloten. Het cilinder is dan de basis van het slot waar de sleutel ingestoken moet worden. Een cilinder functioneert als het aandrijfmechanisme voor het slot en zijn in diverse maten verkrijgbaar. De standaardmaat is 30/30 millimeter. Dit houdt in dat de beide cilinders aan beide kanten van de deur 30 millimeter lang zijn en in het midden verbonden zijn met het eigenlijke slot. Cilinders zijn te koop in verschillende kwaliteiten, waarbij goede cilinders een SKG keurmerk hebben en meestal goed beveiligd zijn tegen diverse manieren van onklaar maken van het slot. 

Oplegsloten

Een oplegslot zit aan de binnenkant van de buitendeur gemonteerd en is voornamelijk te vinden in oudere woningen. De slotkast is niet in de buitendeur zelf gemonteerd, maar ligt op de deur. Van buiten is een oplegslot enkel te openen en te sluiten met een cilindersleutel. Van binnen zit er aan de slotkast vaak een trekker, waarmee je de schoot uit de sluitkom kunt trekken. 

Sluitkommen of sluitplaten

De sluitkom, ook wel sluitplaat genoemd vormt een onderdeel van het slot wat niet aan het slot zelf gemonteerd zit. De sluitkom zit in het kozijn en zorgt ervoor dat de schoot in het houdertje van de sluitkom valt. Hiermee wordt schade aan het kozijn voorkomen en geeft het het slot houvast. Er zijn standaard modellen, maar ook verstelbare sluitkommen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld van sluitkom verwisseld en de nieuwe sluitkom niet overeenkomt met de oude sluitkom. 

Pensloten

Pensloten zijn relatief eenvoudige sloten, maar garanderen wel een goede beveiliging. Een penslot bestaat meestal uit twee metalen pennen. Deze pennen vallen precies in de twee gaten in de sluitkom in het kozijn waardoor de deur goed op slot zit. Een nadeel van pensloten is de relatief grote sleutel die gebruikt wordt. Pensloten worden vaak ook naast het hoofdslot als bijslot op de deur gemonteerd aan de boven- of onderkant van de deur. 

Driepuntssluitingen

Een driepuntssluiting is een uitstekend slot waarmee je deur op meerdere plekken vergrendeld. En dit kan door middel van één hoofdslot die alle sluitingen bediend. Zo hoef je niet drie apart sloten te bedienen. Het hoofdslot van een driepuntssluiting is meestal een cilinderslot. Het is mogelijk om de deur op nog meer punten veilig te sluiten door bijvoorbeeld een vijfpuntssluiting. Een driepuntssluiting kan vergrendeld worden met blokschoten of met haakschoten. Een blokschoot is meer een standaard rechthoekige schoot die in de sluitkom valt. Om nog meer veiligheid te garanderen is een haakschoot een goede oplossing. De haakschoot heeft de vorm van een haak en zit dus ijzersterk en goed verbonden in de sluitkom. 

Bijzetsloten

Een bijzetslot mag nooit als hoofdslot van een buitendeur gebruikt worden. Daarvoor is het ook een bijzetslot, een slot dat als aanvulling dient voor het hoofdslot. De penslot is een voorbeeld van één van de vele bijzetsloten. Dan is er ook nog de deurgrendel, waarbij je een trekslot op de deur installeert en die met een pin in een sluitkom valt. Bij het openen trek je de trekker dan uit. Ook bij bijzetsloten is er sprake van insteeksloten en opzetsloten. 

Veel gestelde vragen

Waarop moet ik letten wanneer ik deursloten wil vervangen?

Bij het vervangen van een slot met je wel het juiste type slot kiezen. Het is namelijk niet zo dat ieder slot geschikt is voor iedere deur. Ook of je een stompe deur of een opdekdeur hebt is van belang, evenals de draairichting kan voor sommige sloten belangrijk zijn. Een andere factor is de afmeting. Kies voor dezelfde afmeting als je oude slot, dan past het nieuwe slot er naadloos en zonder al teveel werk in het gat van je oude slot. Ben je niet heel handig of vind je het eng om je slot te verwijderen, dan kun je het ook door een ervaren slotenmaker laten doen. Dit kost wel wat meer, maar je mag wel vakwerk verwachten en garantie. De slotenmaker weet ook exact welk soort slot je hebt, zodat je nooit het verkeerde slot aanschaft. Is je slot niet voorzien van een SKG keurmerk, dan moet je overdenken of het niet verstandig is om bijIs mijn deur openen van op afstand veilig?zetsloten te plaatsen voor extra veiligheid. 

Welk type slot is het beste inbraakwerend?

oxloc driepuntssluiting

Ga je voor een slot dat als beste uit de bus komt al meest inbraakwerend slot, dan ben je sowieso iets duurder uit en moet het slot een SKG garantie van drie sterren hebben. Type sloten die het best inbraakwerend zijn, zijn meestal de driepuntssluitingen of nog beter een vijfpuntssluiting of zevenpuntssluiting. De deur is dan op verschillende plekken goed beveiligd en voor jou toch heel gemakkelijk te bedienen met één sleutel. Een voorbeeld van een goede driepuntssluiting is Oxloc Driepuntssluiting Compleet Cilinderbediend. Deze driepuntssluiting is ook nog eens voorzien van haakschoten als extra beveiliging. 

Is mijn deur openen vanop afstand veilig?

Het is begrijpelijk dat mensen na altijd een sleutel te hebben gebruikt, een beetje huiverig zijn voor slimme deursloten die je op afstand kunt openen. Dit is vooral een gevoel en zal wennen. We zijn het immers voor de auto ook normaal gaan vinden? Een voordeel is dat veel slimme sloten ook voorzien zijn van een SKG keurmerk en daardoor extreem veilig zijn. Het signaal voor de communicatie tussen afstandbediening/smartphone en deurslot is altijd gecodeerd en vergrendeld, zodat het niet gehackt kan worden. Wel moet je goed opletten wie je toegang geeft tot je woning. Dit kan gemakkelijk in de app op je smartphone geregeld worden, maar brengt dus wel een extra eigen verantwoordelijkheid. Wil je mensen niet in je huis hebben, schakel dan direct ook de rechten uit.