Beste rookmelder

beste rookmelder

We kennen in ons land de uitdrukking ‘waar rook is, is vuur’. En dat is maar goed ook, want hierdoor kunnen rookmelders ons waarschuwen voor brand. Een rookmelder zal nooit een brand een voorkomen, maar we kunnen er wel alles aan doen om in het geval van brand onze gezinsleden te beschermen.

Hierbij is een rookmelder onontbeerlijk. Vooral wanneer een brand ‘s nachts ontstaat en iedereen ligt te slapen, dan kan rook ons bedwelmen zodat je niet meer op tijd kunt wegkomen. 

Het is dus niet alleen vuur wat gevaarlijk is, maar rook ook. En juist rook wordt door een brandalarm gebruikt om bewoners te waarschuwen. Er zijn talloze verschillende rookmelders te koop. De beste rookmelder hangt ook af van je situatie, maar vanwege de grote keuze is er altijd wel een best rookmelder die perfect past in je woning of bedrijfspand. 

Beste rookmelder van 2024

De beste rookmelder is afhankelijk van verschillende factoren, zoals soort rookmelder, stroomvoorziening, of het een combimelder is en het aantal melders. Jouw beste keuze is dus afhankelijk van jouw situatie. Hoe groot is de te beveiligen oppervlakte, zijn er plaatsen waar er extra risico is, wil je naast enkel een sirene ook via een app of SMS een bericht ontvangen wanneer er rook gedetecteerd wordt? ... Hieronder lijsten we dan ook de TOP 10 rookmelders voor 2024 op. 

Overzichtstabel

Ranking

Naam

Beste voor

Prijs

1

Nest Protect

Keuze van de redactie

2

Fibaro Smoke Sensor

Smartphone verbinding

3

Elro FS1805

Magneet montage

4

Smartwares RM128

10-jaar batterij

5

Flamingo FA25

Voordelig pakket van 4 melders

6

First Alert Brandalarm

Voordelig pakket van 2 melders

7

FireAngel ST-622

Met alarm stop knop

8

BeLife SMS1

Slimme rookmelder

9

Alecto SA-43

Bereik van 60 meter

10

BRK Electronics SA410

Optische melder

1. Nest Protect - Keuze van de redactie

nest protect rookmelder

De Nest Protect rookmelder is niet alleen functioneel, hij ziet er ook schitterend uit. Daarnaast functioneert hij ‘s nachts als een nachtlampje. De Nest Protect is een combimelder, waarbij je gewaarschuwd wordt bij rookontwikkeling, maar ook bij het vrijkomen van koolmonoxide. De detectoren zijn met elkaar te verbinden en ook met een mobiel apparaat. Via de Nest app kun je bijvoorbeeld een vals alarm uitzetten. Daarnaast heeft de Nest Protect een luchtvochtigheidssensor, zodat je hem ook veilig in de badkamer kunt hangen. De Nest Protect controleert zichzelf 400 maal per dag en laat het weten als hij onregelmatigheden constateert. Dit model behoort met zijn fraaie uiterlijk en de vele opties wel tot één van de duurste maar tegelijkertijd uitgebreidste keuzes. 

2. Fibaro Smoke Sensor II - Verbonden met smartphone

fibaro smoke sensor

Deze rookmelder mag niet ontbreken in het lijstje met beste rookdetectors. Er is nagedacht over het design, zodat het geen storend element in de woonruimte is. De batterij gaat 3 jaar mee en geeft de batterijstatus weer via een interface. Zo kun je voorkomen dat hij ook met geluid gaat waarschuwen voor een bijna lege batterij. Daarnaast is het mogelijk om de rookmelder op het lichtnet aan te sluiten. 

Het is mogelijk om de rookdetector op een eventueel bestaand alarmsysteem aan te koppelen. Niet alleen bij rook, maar ook bij extreme temperatuurschommelingen zal de Fibaro Smoke Sensor afgaan. Dit brandalarm is aan te sluiten met je smartphone, zodat je via pushberichten de status kunt checken. Omdat dit de enige brandmelder is met een blackbox kun je zelfs via je smartphone de geschiedenis checken. 

3. Elro FS1805

Bij de ELRO FS1805M rookmelder krijg je standaard een magneet montage set. Erg handig voor de installatie want hierdoor hoef je niet te knoeien met boren en schroeven. Ook een batterij is meegeleverd. Deze batterij kan maar liefst 5 jaar mee, daarna dient de batterij vervangen te worden. De branddetector beschikt over een optische sensor dat snel reageer op brand, minder vaak vals alarm geeft en erg milieuvriendelijk is. Uiteraard is ook dit model voorzien van een testknop waarmee je de rookmelder op elk moment kan testen.

4. Smartwares RM218

smartwares rm 218 rookmelder

Dit is een pakket van drie toestellen. Zo kun je op elke etage een melder installeren. De branddetectoren hebben een ‘long life’ batterij die minimaal 10 jaar moet meegaan. Als de batterij leeg is, kun je deze niet vervangen, omdat het een ingebouwde batterij betreft. Je zult dan de gehele rookmelder moeten vervangen. Dit zijn optische rookmelders die een alarmsignaal afgeven van 85 decibel. Omdat de rookmelders draadloos zijn, zijn ze gemakkelijk te installeren. Met de testknop kun je regelmatig de werking van de brandalarmsystemen testen. 

5. Flamingo FA25

flamingo FA25 rookdetector

Met 85 decibel geluid wekt de Flamingo optische rookmelder je uit je slaap. Deze rookmelder zit in een 4-pack, zodat je je gehele woning kunt voorzien met rookmelders. De batterijen gaan ongeveer één jaar mee. De rookmelder heeft een lege batterij indicatie, zodat je op tijd de batterij kunt vervangen. Met een test- en pauzeknop kun je regelmatig je rookmelder testen. 

6. First Alert Brandalarm

first alert brandalarm

Dit is een eenvoudige rookdetector die geleverd wordt in een 2-pack. Deze optische rookmelder heeft een alarm van 85 decibel en werkt op 1 batterijen, die minimaal 5 jaar meekunnen. Op de First Alert brandalarm zit een indicatielampje voor stroom- en alarmindicatie en geeft 30 dagen lang een waarschuwingssignaal wanneer de batterijen vervangen moeten worden. First Alert is een gerenommeerd merk dat al 45 jaar lang brandpreventieproducten verkoopt. 

7. FireAngel brandalarm ST-622

FireAngel brandalarm ST-620

Met de optische sensoren van dit brandalarm kan op tijd rook gedetecteert worden, maar is wel zo ingesteld dat de rookmelder niet afgaat wanneer je bijvoorbeeld eten laat aanbranden. Er zit een alarm stopknop op, zodat je het alarm tijdelijk kunt dempen. Na tien minuten pauze, zal hij weer aangaan. De batterij gaat tien jaar mee en hij is heel eenvoudig met een schroefbevestiging te installeren. 

8. BeLife SMS1 - Slimme rookmelder

bosch ferion 1000 O Brandalarm

Dit is een rookmelder van een gerenommeerd elektronicamerk, een fraai uiterlijk en helemaal niet duur. De detector heeft een vliegenscherm, zodat een vals alarm, veroorzaakt door insecten voorkomen kan worden. Hij is enkel geschikt om horizontaal aan het plafond te hangen. 

Deze rookmelder kun je dus niet installeren aan een hellend plafond of aan de wand. Er moeten twee 1,5V batterijen in. Wel moet je zelf goed in de gaten houden wanneer de batterijen leeg zijn. Dit kun je doen door gebruik te maken van de testknop, waarbij je tevens de werking van de rookmelder kunt testen. Bosch zelf beweert dat de batterij tot 5 jaar lang mee kan gaan.

9. Alecto SA-43

alecto sa-43

Deze Alecto detectoren zit in een 3-pack zodat je op elke verdieping van je woning een rookmelder kunt hangen. Een sterk punt is dat ze een bereik van 60 meter hebben. Hierdoor kun je exact uitmeten hoe ver de rookmelders van elkaar opgehangen moeten worden. 

Ook zijn deze rookmelders aan elkaar te koppelen. Wanneer één van de rookmelders afgaat, zullen de overigen ook afgaan. Deze rookmelder is aan maar liefst 80 andere detectoren te koppelen. Met de magnetische montagesets, komt er bij het installeren geen schroef aan te pas. Via een LED indicatie en alarmsignaal geeft de melder aan wanneer de batterij leeg is. De Alecto SA-43 is ook een mooie compacte rookmelder van slechts 12 centimeter. 

10. BRK Electronics optische brandalarm SA410

Dit is een geavanceerde rookmelder met een speciale microprocessor die ervoor zorgt dat valse alarmen zo weinig mogelijk voorkomen. In de rookmelder zit een niet vervangbare batterij, maar deze gaat wel minimaal 10 jaar mee. De batterij wordt automatisch ingeschakeld, wanneer hij geïnstalleerd is. De rookmelder is koppelbaar met andere systemen van BRK Electronics, maar dit kan niet draadloos. Je moet ze dus met een draad koppelen, wat de installatie wat lastiger maakt. De rookmelder heeft 10 jaar garantie en dat is tevens de gehele geschatte levensduur van de rookmelder. 

Veel gestelde vragen

Welke soorten rookmelders zijn er?

Een rookmelder kan op verschillende manieren werken en er zijn grofweg drie soorten brandmelders. De ionisatierookmelder, de optische rookmelder en de thermische rookmelder. Daarbovenop bestaat er ook een combimelder dat, zoals de naam al doet vernoemen, een combinatie van verschillende type rookdetectors is.

Ionisatierookmelder

De ionisatierookmelder creëert door middel van een radioactieve bron en twee elektroden een stroomkring. Wanneer deze stroomkring wordt onderbroken, door bijvoorbeeld rook, dan zal het alarm afgaan. Deze rookmelders worden tegenwoordig niet meer verkocht, want er zijn veel betere type rookmelders op de markt. Mocht je toch nog gebruik maken van een ionisatierookmelder dan is het verstandig om deze te vervangen. 

Optische melder

De optische rookmelder is de meest gebruikte rookmelder voor woningen en bedrijfspanden. De optische rookmelder zend een infrarood signaal af aan een lichtgevoelige cel. Wanneer het infrarood signaal verstoord wordt door bijvoorbeeld rook, dan zal hij afgaan. 

Thermische rookmelder

Heb je veel last van valse meldingen van een rookmelder, dan kan een thermische brandmelder een oplossing zijn. Dit type werkt niet op basis van een rookmelding, maar op de temperatuur in de ruimte. Als de temperatuur in de ruimte stijgt, zal hij afgaan. Dit kan ook een nadeel zijn, want er kan al flinke rookontwikkeling zijn, zonder dat de temperatuur extreem stijgt. Het kan dus zijn dat een thermische melder pas reageert als het vuur de ruimte reeds bereikt heeft. 

Combimelder

Een steeds meer geziene keuze is een combimelder. Deze rookmelder combineert een optische rookdetector en een koolmonoxidemelder met elkaar. Je wordt dus niet alleen gewaarschuwd bij rook, maar ook als bij schade aan het rookafvoerkanaal koolmonoxide de woning inkomt. Aangezien koolmonoxide een ware sluipmoordenaar is en je normaal gesproken hier pas iets van merkt als het te laat is, is een combimelder zeker aan te raden. Het alarmsignaal van zowel de detectie van rook als koolmonoxide is verschillend van elkaar, je weet dus exact of je van doen hebt met brand of met koolmonoxide. 

Wat met stroomvoorziening?

Een rooksignalisatie systeem kan stroom ontvangen via een batterij, maar je kunt hem ook aansluiten op het lichtnet. Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen. Een rookmelder op batterijen is namelijk erg gemakkelijk om te installeren. Wel moet je er dan op letten om tijdig de batterijen te vervangen als deze lege zijn. Normaal gesproken zal een brandmelder zelf een signaal afgeven voor een periode van 30 dagen dat de batterij vervangen moet worden. Hier heb je geen last van als de rookmelder is aangesloten op het lichtnet. Een nadeel kan zijn dat de rookmelder dan niet werkt als de stroom uitvalt. Bij grote branden kan dit namelijk het geval zijn. Ook de installatie is wat lastiger, omdat je een aansluiting moet maken met het lichtnet. 

Waar een rookmelder het beste plaatsen?

De beste plek om een brandmelder te plaatsen is aan het plafond het liefst in een centrale ruimte waar meerdere kamers op uit komen. Plaats hem in het midden van het plafond op ongeveer een halve meter van de wanden af. Heb je geen mogelijkheid om de rookmelder aan het plafond te installeren, dan kun je hem aan de wand installeren op ongeveer 15 centimeter van het plafond. In een woning met één woonlaag is één brandmelder voldoende. Bestaat de woning uit meerdere woonlagen, dan is het aan te raden om elke woonlaag van een toestel te voorzien. Ook hier is het verstandig de detector weer te installeren in een algemene ruimte, zoals een hal of boven het trapgat. Ook kun je een rookmelder installeren in ruimtes die meer brandgevoelig zijn, zoals kamers waar gerookt wordt of waar veel elektronische apparatuur staat. 

De fabrikant geeft steeds instructies mee over hoe de toestellen best gemonteerd wordt. Volg deze instructies dan ook nauwgezet. Over het algemeen kunnen we zeggen dat je de brandbeveiligingstoestellen best in het midden van het plafond hangt en op z’n minst 30 cm van de muren. Zo kan de installatie het snelst rook detecteren. Als dit specifiek is vermeld door de fabrikant kan de detector ook aan de muur gehangen worden. In dat geval plaats je de melder zo hoog mogelijk maar steeds 15 cm van het plafond en 30 cm van een hoek.

Waarom is een brandmelder belangrijk?

Als er ‘s nachts bij u een brand uitbreekt, heeft u maar drie minuten om de woning te verlaten. In België sterven er elk jaar meer dan 100 mensen bij woningbranden. Daarom is het belangrijk rookmelders te installeren. Zeker als je weet dat rookmelders vaak in combinatie met een alarmsysteem kan geïnstalleerd worden is dit niet noodzakelijk een grote investering.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

In principe hang je best in elke kamer van de woning een rookmelder. Echter, in de praktijk is dit soms wat onhandig. Een rooksensor in de trappenhal of gang is veel interessanter dan één in de keuken. Door rookvorming tijdens het koken zal er snel per ongeluk alarm geslaan worden. Ook in de garage zal er door de wagen en/of brommer snel een alarm afgaan door de rookvorming van de uitlaat. Het spreekt voor zich dat in risicovolle ruimtes zoals de kamer waar de wasmachine en droogkast staan een sensor zeer belangrijk is. Hetzelfde geld voor de bureau ruimte waar computer(s) staan en de ruimte met de elektriciteitskast. Één rookdetector per verdieping is het absolute minimum.

Waar moet ik op letten bij aankoop?

De beste rookmelder is sowieso een optisch model. Vroeger bestonden er ook nog ionische varianten maar deze mogen nu niet meer verkocht worden. Zoek ook op de verpakking van de rookmelder naar CE-markering en de norm EN14604. De voorkeur gaat ook uit naar een toestel met een testknop. Zo kun je regelmatig nagaan of de sirene nog werkt zoals het moet. Verder is het vaak interessant om de rookmelder op te nemen in je volledige beveiligingssysteem. Melders die met elkaar gekoppeld zijn, zijn dus het interessantste. Kies je toch voor afzonderlijke melders, let er dan op dat de sirene luid genoeg gaat zodat iedereen in huis tijdig het alarm hoort.

Hoe moet ik deze melders onderhouden?

De detectoren moeten regelmatig onderhouden en getest worden. Bij voorkeur gebeurt dit maandelijks. Je kan er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om bij grote poetsbeurten zeker de brandbeveiliging te controleren. Probeer daarbij de rookmelders te ontdoen van stof en druk –indien aanwezig- de testknop even in om na te gaan of de sirene het nog steeds naar behoren doet. Wanneer je toestel op batterijen werkt kan het zijn dat de sirene niet luid genoeg of helemaal niet meer gaat. In dat geval vervang je de batterij met een nieuwe. Uiteraard mag je het toestel nooit overschilderen of de luchtgaten bedekken.