Beste GPS navigatiesysteem

beste gps navigatiesysteem

Beste voor

Naam

Dekking

Item 5

Algemeen

TomTom Go 520 World

Wereldwijd

Goedkoop

TomTom Start 42 Europe

Europa

Multifunctioneel

TomTom Go 5200

Wereldwijd

Motor

TomTom Rider 40

Europa

Fiets

Garmin Edge 1030

Wereldwijd

Gratis kaartupdates

TomTom Via 52

Wereldwijd

Verkeersinformatie

TomTom Basic 6

Wereldwijd

Flitspaalinformatie

TomTom Start 52

West-Europa

Wereldwijd

Garmin Zümo 395LM Travel

Wereldwijd

Wandelen

Garmin eTrex Touch 25

West-Europa

Scooter

TomTom Rider 500

Wereldwijd

De tijd dat we in de auto nog met papieren landkaarten achter het stuur zaten om de juiste weg te vinden is allang voorbij. Door de huidige technische mogelijkheden kunnen we op een simpele digitale wijze gemakkelijk de weg vinden.

Daarbij worden we geholpen door een nauwkeurige plattegrond van de omgeving, waarin je gehele route staat aangegeven en word je ook nog eens begeleid door een vriendelijke stem.

In eerste instantie werden navigatiesystemen ontwikkeld voor de transportbranche, zodat trucks gemakkelijk in heel Europa de weg konden vinden. Langzamerhand werden de prijzen voor een GPS navigatiesysteem goedkoper en konden ook gewone consumenten er gebruik van maken.

Tegenwoordig zijn navigatiesystemen volledig ingeburgerd en staat er standaard op bijna elke smartphone een GPS navigatiesysteem.

Nieuwe auto’s zijn tegenwoordig standaard voorzien van een ingebouwde GPS navigatiesysteem, maar je kunt ook heel goed zelf een goed GPS navigatiesysteem achteraf in de auto installeren.

Ook zijn er speciale navigatiesystemen voor motoren, fietsen, scooters en zelfs voor wandelaars. Daarnaast bieden de huidige navigatiesystemen veel meer dan enkel een routeplanner.

Je kunt er ook de actuele stand verkrijgen van files die je onderweg tegenkomt en hoe je drukke knooppunten kunt omzeilen. Je krijgt de meest actuele weersomstandigheden op je route, zodat je rekening kunt houden met mist en extreme weersomstandigheden.

Ook kan een GPS navigatiesysteem de juiste maximumsnelheden aangeven over de wegen waar je rijdt en kan het systeem meten of je de maximumsnelheid overschreden hebt.

Kortom de GPS navigatiesysteem is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de samenleving. 

Beste Auto GPS navigatiesysteem 2024

Auto GPS navigatiesystemen zijn de meest gebruikte navigatiesystemen. In veelal de meeste nieuwe auto’s die gekocht worden zit er standaard een ingebouwde GPS navigatiesysteem ingebouwd. Je bent dan wel afhankelijk van de grootte van het beeldscherm in je auto.

Auto’s zonder ingebouwde navigatiesysteem kun je tegenwoordig voorzien van een zeer degelijk navigatiesysteem. Je hebt dan een keuze een groter beeldscherm die je op het dashboard of aan de voorruit kunt bevestigen.

Let bij aankoop van een auto GPS navigatiesysteem ook op wat voor overige services aangeboden worden. Is het enkel een navigatiesysteem, waarbij je route uitgestippeld wordt, of zijn er extra diensten, zoals het aangeven van komende files en alternatieve routes, weersomstandigheden en maximumsnelheden?

Wanneer je geen behoefte hebt aan een uitgebreid GPS navigatiesysteem, dan is het tegenwoordig heel gemakkelijk om een app op je smartphone te downloaden.

Uiteraard moet je het dan doen met de schermgrootte van je smartphone, maar als dit geen belemmering is dan kan dit ook als een zeer goed navigatiesysteem fungeren.

Van alle aangeboden GPS navigatiesystemen mag TomTom zich marktleider noemen met een groot aanbod aan zeer degelijke en kwaliteitsvolle navigatiesystemen. 

TomTom Go 520 World

De TomTom Go 520 is een uitstekend navigatiesysteem en zeer ideaal voor de zakelijke gebruiker, de vakantieganger en degenen die veel op de weg zitten. De TomTom 520 heeft namelijk alle kaarten van de wereld in zijn systeem. 

De kaarten van Europa zijn reeds vooraf in het systeem geïnstalleerd. De kaarten voor de rest van de wereld kun je gratis van de website van TomTom downloaden. Daarnaast zijn ook de kaartupdate gratis van de website te downloaden en is dit geheel gratis tijdens de levensduur van het navigatiesysteem. 

De TomTom Go 520 werkt samen met je smartphone. Je krijgt tijdens het rijden automatisch de laatste tekstberichten over de situatie op de weg en de weersinformatie.

De berichten worden ook getoond op het 5 inch scherm van je navigatiesysteem en kunnen ook voorgelezen worden door je smartphone, zodat je veilig kunt rijden. 

tomtom go 520 world beste gps navigatie

De TomTom Go 520 in gebruik


Het navigatiesysteem heeft ook spraakherkenning aan boord. Op deze manier kun je zelf opdrachten aan het systeem geven zodat je je handen veilig aan het stuur kunt houden.

Koppel je telefoon via Bluetooth aan heet navigatiesysteem en je kunt ook draadloos bellen. Op het scherm van de navigatie kun je dan zien wie je belt of door wie je gebeld wordt.

> Bekijk de beste prijs

Door je routes op te slaan, kan de TomTom Go 520 je route, naarmate je die vaker rijdt voorspellen. De verkeersinformatie is altijd zeer actueel omdat dit bijgehouden wordt door een groot netwerk van bestuurders met een TomTom navigatiesysteem.

Zo kan het systeem voor jou gemakkelijk een alternatieve route uitstippelen als je op een file gaat stuiten. Bij het systeem wordt een slimme actieve magnetische houder bijgeleverd die je zelf kan aanpassen aan voor gebruik op het dashboard of aan de voorruit. Met één hand kun je gemakkelijk je telefoon in en uit de houder schuiven. 

Pluspunten

 • Een GPS navigatiesysteem van zeer goede en duurzame kwaliteit, met vele mogelijkheden. 
 • Je krijgt levenslang gratis kaartupdate, maar ook gratis flitsupdates en verkeersinformatie. 
 • Kaartupdates kunnen gemakkelijk gedownload worden via wifi zodat het je geen data kost. 
 • Het scherm van 5 inch (13 centimeter) is een goede afmeting en heeft een fraai design.

Minpunten

 • Omdat de TomTom 520 Go zeer nauw samenwerkt met je smartphone is dit navigatiesysteem minder geschikt voor mensen die geen smartphone hebben.
 • De prijs van dit GPS navigatiesysteem is aan de hoge kant. 
 • Bevestiging van het scherm aan de voorruit kan lastig zijn, doordat het standaard minder flexibel is. 
tomtom go 520 world

TomTom 520 Go

Beste goedkope auto GPS navigatiesysteem

Degene die helemaal niet zoveel rijdt of juist veel korte afstanden rijdt, heeft meestal niet zo’n behoefte aan een zeer uitgebreid en duur GPS navigatiesysteem. Deze uitgebreide navigatiesystemen zijn voorzien van allerlei opties en diensten waar je waarschijnlijk toch geen gebruik van gaat maken. Je kunt dan ook kiezen voor een goedkopere navigatiesysteem.

Er zijn genoeg navigatiesystemen in omloop die minder functies hebben en daardoor goedkoper zijn. Daardoor doen zij niet onder voor de duurdere systemen. Wil je het echt goedkoop en simpel houden, dan kun je ook een navigatie app op je smartphone downloaden, als er al niet standaard één op staat.

Er zijn gratis apps, maar ook apps waarvoor je een minimaal bedrag betaald. Je bent dan wel afhankelijk van de updates van de app en kun je niet terugvallen op een kaartupdate service van een navigatiesysteem.

Ook zal je genoegen moeten nemen met je telefoon als navigatiescherm. Als dit allemaal geen probleem is, dan is dit de goedkoopste oplossing. 

TomTom Start 42 Europe

TomTom heeft niet enkel dure en uitgebreide systemen. Ook goedkopere systemen zijn verkrijgbaar, ook met de overbekende goede TomTom diensten. De TomTom Start 42 heeft alle kaarten van Europa in het systeem, die je tijdens de gehele levensduur van het navigatiesysteem gratis van de website van TomTom kunt updaten.

Het systeem staat bekend dat het een uitstekende rijbaanbegeleiding heeft. Zo weet je altijd weet op welke rijbaan je moet rijden om de eindbestemming te halen.

tomtom start 42 europa gps

Vooral voor mensen die maar af en toe rijden is dit een goed systeem, omdat je heel eenvoudig je route van A naar B kunt ingeven. Het scherm van de TomTom Start 42 is 4,3 inch en je kunt gebruik maken van spraakbesturing, zodat je altijd veilig kunt rijden.

De verkeersinformatie komt bij je binnen via je radio en je krijgt drie maanden gratis flitsupdates. Daarna zul je een abonnement ervoor moeten afsluiten als jij het nodig hebt. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • De TomTom Start 42 heeft een goede prijs / kwaliteitsverhouding. Voor de prijs wordt een goede werking en dienstverlening aangeboden. 
 • Zoals we van TomTom altijd verwachten is de kwaliteit van hun producten altijd van zeer goede kwaliteit, ook de goedkopere systemen. 
 • Zeer gemakkelijk in gebruik en alle kaarten van heel Europa zijn beschikbaar, die je ook nog eens gratis kunt updaten. 

Minpunten

 • Het is niet mogelijk om de kaarten draadloos te updaten. Je zult kaarten moeten updaten via een pc of laptop. 
 • Het navigatiescherm is met 4,3 inch (11 centimeter) vrij klein. De schermen van de huidige smartphones zijn tegenwoordig groter. 
 • Voor mensen die een echt eenvoudig navigatiesysteem zoeken, kan dit systeem nog te uitgebreid zijn. 
tomtom start 42 europa

TomTom Start 42

Beste multifunctionele GPS navigatiesysteem

Het voordeel van multifunctionele GPS navigatiesystemen is dat dat je ze niet enkel hoeft te gebruiken om de route te vinden. Een goed multifunctioneel navigatiesysteem kan veel meer en zal er ook voor zorgen dat je veiliger kunt rijden.

Je kunt bijvoorbeeld je telefoontjes ontvangen en zelf bellen, zonder je handen van het stuur af hoeven te halen. Ook zal een multifunctioneel navigatiesysteem je van alle informatie voorzien betreffende de verkeerssituatie, de wegomstandigheden en weersomstandigheden op dat moment.

Een multifunctioneel navigatiesysteem behoort tegenwoordig bij een goede auto-uitrusting en is de bestuurder volledig ten dienste. 

TomTom Go 5200

De TomTom Go 5200 is een echte multifunctionele GPS navigatiesysteem die je overal de weg wijst, maar je ontvangt via de ingebouwde simkaart ook live verkeersupdates, zodat je snel op de hoogte bent van wegwerkzaamheden en files. Je kunt met dit navigatiesysteem volledig veilig rijden, want je bestuurt de navigatie met je stem.

De TomTom Go 5200 is voorzien van alle Europese kaarten en de kaarten van de rest van de wereld kun je gratis downloaden. De kaartupdates en flitsupdates zijn volledig gratis, voor de lengte van de levensduur van de Tomtom Go 5200. Je maakt met dit navigatiesysteem zeer snel contact met je smartphone, zodat je daar alle updates en berichten op krijgt.

tomtom go 5200

Tevens kun je de berichten in je scherm bekijken, zodat je je smartphone niet in je handen hoeft te nemen. Doordat de smartphone met je navigatiesysteem is verbonden kun je ook gemakkelijk handsfree bellen met je navigatiesysteem.

Het scherm van de TomTom Go 5200 is met 5 inch van een redelijke grootte en er is een versie te koop met een scherm van 6 inch. Dit navigatiesysteem is ideaal voor mensen die veel op de weg zitten, voor zakelijk gebruik, of voor mensen die een autovakantie gepland hebben. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • De kaartupdates kunnen gemakkelijk met wifi geupdated worden, zodat je geen eigen data hoeft te verbruiken. 
 • Het is een navigatiesysteem van zeer hoge kwaliteit, zoals we van TomTom gewend zijn. 
 • Zeer handig in gebruik en is erg multifunctioneel, doordat het meer doet dan alleen de weg wijzen. 

Minpunten

 • Dit navigatiesysteem behoort wel tot één van de duurste soorten. 
 • Omdat er nogal eens veel updates zijn heb je wel een snelle wifi verbinding nodig. 
 • Het scherm is wel groot genoeg, maar het wil nog wel eens aan goede kwaliteit schermresolutie ontbreken. 
tomtom go 5200 gps navigatiesysteem

TomTom Go 5200

Beste motor GPS navigatiesysteem

Motorrijders zijn weer geheel andere bestuurders dan autobestuurders en ook het gebruikte navigatiesysteem voor motoren wijkt dan wat af. Wel zijn vele functies aanwezig die ook navigatiesystemen van auto’s ook hebben, maar soms zijn er extra functies aan toegevoegd.

Als je met de motor door Europa gaat toeren, dan wil je ook de mooiste routes uitstippelen met veel kronkelende wegen. Dit is een optie die bij veel navigatiesystemen voor motors aanwezig is.

Uiteraard is de wijze waarop het scherm bevestigd is, geheel anders dan bij auto’s. Het moet gemakkelijk aan het stuur te bevestigen zijn en ook gemakkelijk los te maken zijn, wanneer je onderweg een tussenstop maakt.

Koop dus als motorrijder nooit een auto GPS navigatiesysteem, maar ga op zoek naar speciale navigatiesystemen voor motoren. Een dergelijk navigatiesysteem zorgt er niet alleen voor dat je de juiste route vindt, maar dat je ook veilig kunt rijden. 

TomTom Rider 40

Bij de TomTom Rider 40 krijg je maar liefst 23 kaarten van alle West-Europese landen. Hierdoor is het mogelijk om heerlijk door Europa te toeren en nooit de weg kwijt te raken.

Het handige aan het scherm is dat je hem kunt draaien, zodat de route in verticale stand weergegeven wordt. Plan van te voren op je gemak de route op je pc en upload de route daarna naar de TomTom Rider.

Daarnaast zit er een handige deelfuncties op, zodat je de mooiste routes met andere motorrijders kunt delen. Je wordt door middel van Bluetooth met het navigatiesysteem verbonden door gebruik te maken van je headset. Dit is wel zo veilig.

tomtom rider 40

Het scherm is 4,3 inch en is handschoenvriendelijk. Zelf met handschoenen aan kun je het scherm bedienen. Je kunt het scherm zodanig instellen, dat je geen last hebt van invallend zonlicht, zodat je altijd zicht op het scherm blijft houden.

In de navigatie zit een rittenadministratie opgenomen, zodat altijd kunt zien hoe ver en hoe snel je gereden hebt. Er zit een veilig hangsysteem bij, zodat je het scherm gemakkelijk aan het stuur kunt monteren en een oplaaddock en acculader voor de motor.

De TomTom Rider 40 is een must voor iedere motorrijder die lange toertochten wil houden in Europa. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • Met de navigator zijn verschillende soorten routes uit te stippelen die prima bij motorrijders passen, zoals kronkelende wegen, heuvelachtige of bosachtige routes. 
 • Als motorrijder hoef je je navigatiesysteem onderweg niet met je vingers te bedienen, je krijgt audio-instructies via Bluetooth naar de headset. 
 • De behuizing van het scherm is zeer degelijk en kan tegen een stootje. Dat het scherm handschoenvriendelijk is, maakt het zeer geschikt voor motorrijders. 

Minpunten

 • De actuele Europese verkeersinformatie wordt verzonden naar je smartphone, maar in het buitenland kan de data duurder zijn. 
 • De TomTom Rider is wel een zeer prijzig navigatiesysteem. 
tomtom rider 40 motor gps

TomTom Rider 40

Beste fiets GPS navigatiesysteem

Ook fietsers zijn weer geheel andere weggebruikers dan auto- en motorrijders en hebben daarom ook een ander soort navigatiesysteem nodig. Een fietser heeft geen behoefte aan een zeer groot scherm, zoals dat in een auto vaak wel is.

Op de fiets wil je vooral gemak ervaren en daar past een kleiner scherm bij die gemakkelijk aan het fietsstuur te monteren is. Voor rasechte fietsers is het ook leuk als er nog andere dingen door het navigatiesysteem bijgehouden wordt, zoals een hartslagmeter en een snelheidsmeter.

Fietsers die op fietsvakantie gaan, kunnen haast niet meer zonder een goed navigatiesysteem. Als fietser is het minder te veroorloven om fout te rijden dan met de auto.

Vooral als je een professionele fietser bent, op fietsvakantie gaat of gewoon graag in Nederland fietsroutes afrijdt, ga op zoek naar een goed navigatiesysteem voor fietsen. 

Garmin Edge 1030

De Garmin Edge behoort tot de top van de fiets navigatiesystemen. De navigator heeft vele fietsroutes reeds opgeslagen in het systeem, zodat het gemakkelijk is om van een bepaald land een fietsroute uit te kiezen.

Het is heel eenvoudig om voorgeprogammeerde berichten naar medefietsers in de buurt te zenden, zoals ‘ik heb pech hulp nodig’ en ‘ik kom eraan’. Er is een livetrack geprogrammeerd, zodat familie en vrienden thuis, je gehele fietsroute kunnen volgen en ook precies weten waar je op een bepaald moment bent.

garmin edge 1030 fiets gps

De Garmin Edge beschikt over bijna alle Europese landkaarten, zodat het zeer geschikt is voor de doorgewinterde fietser die Europa op de fiets wil ontdekken. Daarnaast is de navigatie voorzien van een hartslagmeter en kun je exact je workout zien.

De accuweather laat je de huidige weersituatie zien, zodat je precies weet wanneer een regenbui is overgetrokken en je verder kunt fietsen. Met het handige standaard, kun je het scherm heel gemakkelijk op stuurhoogte plaatsen, zodat het geen ruimte in beslag neemt.

> Bekijk de beste prijs

De accu gaat 20 uur mee en er zit een reserve accu van nog eens 20 uur bij, zodat lang door kunt fietsen zonder te hoeven laden. Kortom, de Garmin Edge beidt alles wat een doorgewinterde fietser nodig heeft voor lange fietstochten. 

Pluspunten

 • De Garmin Edge 1030 is kwalitatief een zeer goede navigator die vrijwel alle beidt wat een fietser nodig heeft. 
 • Het design van het scherm is zeer fraai en zeer handzaam. 

Minpunten

 • Voor een fiets navigatiesysteem is het een zeer duur systeem. Je moet echt een fietsfanaat zijn, voordat je een dergelijk systeem aanschaft. 
 • De wifi verbinding met het navigatiesysteem wil nogal eens zwak zijn. 
garmin edge 1030

Garmin Edge 1030

Beste GPS navigatiesysteem met gratis kaartupdates

De betere GPS navigatiesysteemmerken bieden vrijwel altijd gratis kaartupdates aan. Kaartupdates zijn zeer belangrijk, omdat er in heel Europa vrijwel dagelijks aan de weg gewerkt wordt en het wegenstelsel bijna dagelijks wel kan wijzigen.

Het hoeven geen grote wijzigingen te zijn, maar ook tijdelijke onderbrekingen en omleidingen worden toegevoegd aan een ververste kaartupdate. Een beetje navigatiemerk geeft hun klanten ook de mogelijkheid om de kaartupdates via wifi binnen te halen. Dit kan namelijk enorm veel data schelen. 

TomTom Via 52

De TomTom Via 52 is een navigatiesysteem die ideaal te gebruiken is bij je reizen door Europa. Je krijgt dan ook alle kaarten van heel Europa bijgeleverd. Via de website van TomTom kun je de kaarten telkens laten updaten en dit is geheel gratis.

tomtom via 52

Dit gratis downloaden kan vrijwel de gehele levensduur van de TomTom Via 52, zolang TomTom het systeem nog update. Verder wordt de TomTom Via 52 verbonden met je smartphone, waar je alle meldingen, zoals verkeerssituaties en weersverwachtingen op ontvangt.

In het systeem zit een ingebouwde carkit, zodat je ook nog eens gemakkelijk handsfree kunt bellen. Het navigatiesysteem zelf is te besturen met je stem, zodat je je handen aan het stuur kunt houden en je niet afgeleid wordt. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • Een degelijk en no-nonsense navigatiesysteem dat zijn werk goed uitvoert, tegen een zeer redelijke prijs. 
 • Eenvoudig in gebruik en een goede kwaliteit van het scherm. 
 • Het scherm is voor een navigatiesysteem groot genoeg, ruim 5 inch (13 centimeter). 

Minpunten

 • Dit is een navigatiesysteem voor degenen die een smartphone hebben. Heb je geen smartphone kijk dan naar een systeem die niet met een smartphone verbonden wordt. 
 • Het menu werkt soms omslachtig en je moet soms even zoeken. 
tomtom via 52 auto gps

TomTom Via 52

Beste GPS navigatiesysteem met ingebouwde ontvanger voor verkeersinformatie

Hoewel de filemeldingen nog elk uur op de radio worden doorgegeven, is dit met een goed navigatiesysteem niet meer nodig. Een navigatiesysteem kan tegenwoordig prima de laatste files doorgeven op momenten dat jij het wil. En zelfs dat gaat automatisch, want wanneer een de navigatie ziet dat je een file gaat naderen, zal hij je op tijd waarschuwen.

Ook als er onverwachts ongelukken zijn gebeurd en je oponthoud hebt, zal de navigatie dit doorgeven en je eventueel een alternatieve route voorschotelen. Ook de weersverwachting kan een belangrijk punt zijn bij de doorstroming van het verkeer.

Als het erg mistig gaat worden, zal de navigatie je tijdig waarschuwen om de snelheid te minderen. Op een goed navigatiesysteem kun je blind vertrouwen en je hoeft niet meer verplicht elk uur de filemeldingen op de radio af te wachten. 

TomTom Go Basic 6

Wat bij de TomTom Go Basic 6 wel opvalt is het grote scherm van 6 inch (15 centimeter). Zo hoef je nooit meer naar het schermpje te turen, maar heb je een zeer goed overzicht van de route die jij rijdt.

Via wifi haal je de laatste kaartupdates gemakkelijk binnen en dat hoeft niet via je pc, want de navigatie heeft een geïntegreerde wifi. Alle kaarten van Europa zitten in het systeem opgeslagen en het updaten kan geheel gratis voor de gehele levensduur van de TomTom Go Basic 6.

tomtom go basic 6 gps navigatie

De navigatie is verbonden met je smartphone, maar nodig zul je hem niet hebben, omdat hij netjes alle berichten voorleest. Je krijgt contant de laatste verkeersupdates binnen, zodat je nog tijdig een andere route kunt rijden.

Je krijgt daarnaast een gratis proefabonnement op flitsupdates. Er zit een hele draaibare houder voor het scherm bijgeleverd, zodat je het scherm gemakkelijk kunt bedienen. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • Het grote scherm is een dikke pluspunt, vooral voor de prijs die je ervoor betaald. 
 • Zeer compleet systeem van goede kwaliteit. 
 • Het updaten via wifi zorgt ervoor dat je geen onnodige data kwijt bent en je hebt geen pc nodig. 

Minpunten

 • Omdat het navigatiesysteem zelf wifi heeft, kan het zijn dat de wifi wat trager werkt. 
 • Voor een dergelijk systeem, mag je eigenlijk meer kaarten verwachten dan enkel Europa. 
tomtom go basic 6

TomTom Go Basic 6

Beste GPS navigatiesysteem met flitspaalinformatie

Flitspaalsignalering in de auto is al enkele jaren verboden. Als je betrapt wordt met een dergelijk apparaat in je auto, dan kun je een zeer hoge boete krijgen en je moet de flitspaalsignalering direct verwijderen en inleveren.

Het is daarom heel handig dat een dergelijke flitspaalsignalering is opgenomen in de meeste GPS navigatiesystemen. Zo wordt je constant op de hoogte gehouden, wanneer er weer een flitser op je pad komt. 

TomTom Start 52

Deze TomTom met een scherm van 5 inch is voorzien van alle kaarten van Europa. Je krijgt levenslang gratis toegang tot alle kaartupdates die je enkel met je pc kunt updaten.

tomtom start 52 gps

De navigatie werkt heel eenvoudig, door simpel het vertrekpunt en het eindpunt in te geven. Je krijgt wel de laatste verkeersinformatie en flitsupdates binnen, maar dan moet je wel een los verkrijgbare TMC-ontvanger erbij kopen.

Dit is een zeer eenvoudige navigatieversie van TomTom die je simpel de route geeft, maar standaard geen extra’s heeft. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • Dit is een ideaal navigatiesysteem voor degenen die van eenvoudig en sober houden. 
 • Werkt heel gemakkelijk en is zeer snel in het tonen van nieuwe routes. 

Minpunten

 • Er worden geen extra diensten aangeboden. Hierdoor kan de prijs voor sommige mensen te hoog zijn.
 • Het updaten van de kaarten kan enkel met een pc verbinding en niet via wifi. 
 • Verkeersinformatie en flitsmeldingen kunnen alleen getoond worden als je de TMC-ontvanger erbij koopt. 
tomtom start 52

TomTom Start 52

Beste wereldwijde GPS navigatiesysteem

Hoewel TomTom nog steeds flink vooruit loopt in de top van de beste navigatiesystemen, zijn er ook nog andere merken die het goed doen. Wat het beste GPS navigatiesysteem is, valt lastig aan te wijzen, omdat de wensen en eisen per gebruiker verschillen.

Let dus vooral op een navigatiesysteem dat het beste bij jou past. Een navigatiesysteem kan wel bepaalde functies hebben, maar als je bij voorbaat al weet dat je ze niet gaat gebruiken, dan is het zinloos om het om die reden aan te schaffen. 

Garmin Zumo 395LM Travel

Dit is een navigatiesysteem die ook nog eens multifunctioneel is. Doordat het 4,3 inch scherm handschoenvriendelijk en zonlicht leesbaar is, is de Garmin Zumo niet alleen voor auto, maar ook voor motor goed te gebruiken.

garmin zumo 395lm travel gps europa

Het navigatiesysteem is voorzien van gedetailleerde Europese kaarten en je kunt deze levenslang gratis updaten. Zoek je speciale routes met bijvoorbeeld kronkelende wegen, dan kun je die in het systeem vinden. Verder kun je met de Garmin Zumo handsfree bellen en MP3 muziek afspelen. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • Voor multifunctioneel gebruik, kan zowel in de auto als op de motor.
 • Eenvoudig in gebruik. 

Minpunten

 • Voor een eenvoudig systeem behoorlijk prijzig. 
 • Hij kan vooral op de motor nogal kwetsbaar zijn. 
garmin zumo 395lm travel

Garmin Zumo 395LM Travel

Beste wandel GPS navigatiesysteem

Navigatiesystemen voor auto en motor zijn eigenlijk niet te vergelijken met navigatiesystemen voor wandelaars. De autowegen zijn geheel anders dan wandelwegen en wandelpaden en ook verkeersinformatie en filemeldingen heeft een wandelaar niet nodig.

De wandelaar heeft dan weer nood aan andere zaken, zoals kompas, een zeer duidelijke kaart en eventueel een camera. Ook het scherm moet niet te groot zijn en gemakkelijk in de hand liggen. 

Garmin eTrex Touch 25

Het navigatiesysteem voor wandelaars van Garmin heeft een mooie afmeting van 10,2 x 5,8 centimeter. Je kunt hem net als een smartphone dragen en is niet zwaar. Toch kun je duidelijk de meegeleverde kaarten aflezen.

Garmin etrex touch 25 wandel gps

Er zitten kaarten in het systeem van heel Europa en meer honderden verschillende wandelroutes. De navigatie is ook voorzien waar een doorgewinterde wandelaar wat aan heeft, zoals een kompas de gegevens voor opkomst en ondergang van de maan en de zon, getijdetabellen en oppervlakteberekening.

Het scherm is tevens waterbestendig en werkt net als een smartphone met een aanraakscherm. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • Handig in gebruik en zeer compact. 
 • Een goede prijs en kwaliteitsverhouding. 

Minpunten

 • Voor mensen die niet veel wandelen kan deze navigatie aan de dure kant zijn. 
garmin etrex touch 25

Garmin eTrex Touch 25

Beste scooter GPS navigatiesysteem

Bij navigatiesystemen is de scooter vaak het ondergeschoven kindje. Er zijn niet zo heel veel navigatiesystemen enkel voor scooters te koop. Ook een scooter heeft maar een klein scherm nodig die goed op de scooter te plaatsen is. Belangrijk is als je scooter navigatiesysteem verbonden is met je smartphone, dan kun je je smartphone tijdens het rijden gewoon in je zak laten zitten. Dit is wel zo veilig rijden. 

TomTom Rider 500 Motorscooternavigatie

TomTom heeft een mooi compact navigatiesysteem op de markt gebracht, speciaal voor scooters. Het scherm is rond en is 2,6 inch groot. Het scherm is weerbestendig en je kunt hem ook met handschoenen gebruiken.

tomtom rider 500 gps scooter

Hij past prima op de spiegelstang van je scooter. Je bent met dit navigatiesysteem draadloos verbonden met je smartphone. Je kunt op je scherm zien wie je belt en je kunt draadloos opnemen en praten.

Je krijgt ook automatisch de laatste flitsmeldingen op je scherm doordat de kleur op het scherm veranderd. Zo kun je gemakkelijk direct remmen. Daarnaast is deze navigatie gewoon erg hip en mag je ermee gezien worden. 

> Bekijk de beste prijs

Pluspunten

 • Speciaal ontwikkeld voor scooterrijders en is daardoor zeer gemakkelijk in gebruik.
 • Zeer fraai en hip design van het ronde schermpje. 

Minpunten

 • Enkel geschikt voor kaarten van Android. 
 • Geen speciale routes voor scooters in het systeem. 
tomtom rider 500

TomTom Rider 500

Waar op letten bij aankoop van een GPS navigatiesysteem?

Het kan best lastig zijn om een goed navigatiesysteem te kopen. Als je er één wilt kopen, let dan vooral op het feit of de kaartupdates gratis zijn en de wijze van updaten. Handig is het als dit via wifi kan, zodat dit jou geen data kost. Daarnaast hangt de keuze voor een navigatiesysteem vooral af van je persoonlijke wensen. Wil je ook verkeers-, weers- en filemeldingen krijgen, dan beland je al snel bij een navigatie in de duurdere categorie. Het voordeel daarvan is dat dergelijke navigatiesystemen vaak ook voorzien zijn een connectie met je smartphone, waardoor je tegelijkertijd ook nog eens handsfree kunt bellen en spraakherkenning kunt gebruiken. 

Schermgrootte

Ook bij duurdere navigatiesystemen ontbreekt het wel eens aan een fatsoenlijk groot scherm. Als je de schermgrootte belangrijk vindt, dan moet je daar wel speciaal opletten. De gemiddelde schermgrootte van navigatiesystemen ligt tussen de 4.3 inch en 5 inch. Er zijn ook uitschieters met 6 inch of groter. 

Kleur of monochroom scherm

Eigenlijk is monochroom al helemaal achterhaald. Vrijwel alle schermen van GPS navigatiesystemen zijn tegenwoordig in kleur en zeer helder. Daardoor is dit een punt die in de loop van de tijd niet meer belangrijk gaat worden. 

Budget

Je bepaald zelf natuurlijk wat je budget is voor een navigatiesysteem. Ga je voor een goedkoop navigatiesysteem, eis dan ook niet teveel van het systeem. Voor een navigatiesysteem die aan hoge eisen moet voldoen betaal je ook voor. Wil je een goed werkend kwaliteitssysteem van ben je gemiddeld tussen de € 150,- en de € 200,- kwijt. Heb je een hoger budget, dan mag je van een duur navigatiesysteem ook gerust wat verwachten. 

Bediening

Voor het instellen van je route is het belangrijk dat het scherm een aanraakscherm is, zodat je gemakkelijk je route kunt ingeven. Tijdens het rijden kan het lastig zijn om het scherm te bedienen en daarom hebben de betere merken ook spraakherkenning ingeschakeld. Je kunt je navigatiesysteem dan gewoon mondeling opdrachten geven. 

Batterijduur

Het is belangrijk dat een navigatiesysteem een goede batterij heeft die lang mee kan. Dit verschilt van merk tot merk. Bekijk dus altijd goed de specificaties, hoe lang de batterijduur is. Er zijn navigatiesystemen die een tweede batterij meeleveren. Mocht je batterij dan onderweg toch leeg raken, dan kun je de tweede batterij installeren.