Beste gasmelder

Veel mensen hebben een rookmelder in huis ter bescherming voor eventueel brand. Nu is een rookmelder een goede aanschaf, maar er wordt vaak niet bij nagedacht dat gas ook ernstige schade kan veroorzaken, of nog erger, een gaslek in je huis kan het leven van de bewoners kosten. Vooral als een gaslek ‘s nachts ontstaat en iedereen ligt te slapen, dan heb je dit niet zo snel door. Je kunt dan in je slaap door gas stikken en er hoeft maar een vonkje van een elektrisch apparaat te ontsnappen en de boel ontploft. Gas is dus een erg gevaarlijke stof die je wel je huis binnenlaat. Dit is ook nodig, want zonder gas kun je niet koken en ook veel CV ketels werken op gas. 

Waarom dus niet als je veel gebruik maakt van gas ook de nodige beschermingsmaatregelen treffen door bijvoorbeeld een gasmelder aan te schaffen? Deze gasmeters zijn niet zo duur en je wordt direct geattendeerd op een probleem, zelfs wanneer je niet weet dat je een probleem hebt. 

Beste bedrade gasmelder

Een bedrade gasmelder is verbonden op netstroom. Tenzij de stroom uitvalt, maar dat is in Nederland en België zelden het geval, is de bedrade gasmelder een uiterst betrouwbare keuze. De installatie kan wel wat lastiger zijn. Vooral als je de melder wilt ophangen op een plek waar geen stroompunt aanwezig is, dan zul je toch eerst voor stroom moeten zorgen. Ook om de bedrading weg te werken, zoals de adapter die meestal is meegeleverd kan het de installatie lastiger maken. Eenmaal geïnstalleerd heb je er wel geen omkijken meer naar. Mocht toch eventueel de stroom uitvallen, dan hebben de meeste melders een back-up batterij die het tijdelijk even overneemt.

SmartWares RM400

De Smartwares RM400 werkt op het lichtnet en is eenvoudig aan te sluiten via een adapter. Let er alleen wel op dat de adapter niet op een geschakeld stopcontact aangesloten wordt, omdat je hem dan kunt uitschakelen. De Smartwares RM400 is geschikt voor het detecteren van aardgas, butaan en propaan. Wanneer één van deze soorten gas gedetecteerd wordt, zal hij een alarmmelding geven van 85 decibel. Dit is een luid alarm die ook tijdens een diepe slaap te horen is. Als je CV ketel werkt op gas, dan is het verstandig deze gasmelder daar ook in de buurt op te hangen. Bij een eventuele gaslek zul je direct op de hoogte zijn. 

smartwares rm400 gasmelder sfeer

Wanneer het groene lampje van de gasmelder brandt, dan weet je dat hij normaal werkt en er geen problemen zijn. E bijgeleverde back-up batterij heeft een levensduur van 1 jaar en de sensor die het gas detecteerd 5 jaar. Aangeraden wordt om de gasmelder dan ook om de 5 jaar te verwisselen voor een nieuwe. Ook het installatiemateriaal zoals de schroeven zijn bijgeleverd en wanneer je reeds een stroomaansluiting hebt, is de Smartwares RM400 gemakkelijk aan te sluiten. Om de werking zo optimaal mogelijk te houden, wordt aangeraden om deze gasmelder maandelijks met een vochtige doek af te nemen, zodat de sensor altijd vrij van stof blijft.

smartwares rm400 gasmelder

SmartWares RM400 Gasmelder

Pluspunten

 • Gemakkelijke montage met het bijgeleverde installatiemateriaal. 
 • Omdat de Smartwares RM400 op stroom werkt is het een betrouwbare en duurzame gasmelder. Met 15,5 centimeter ook een compacte melder die niet in het zicht hangt.
 • Voorzien van een testknop om regelmatig te testen of het alarm nog naar behoren werkt. 

Minpunten

 • Je hebt altijd een stopcontact in de buurt nodig voor de adapter. 
 • Materiaal is van kunststof, dit kan wat goedkoop over komen.

Beste draadloze gasmelder

Het voordeel van een draadloze gasmelder is natuurlijk dat het erg flexibel is. Je bent niet afhankelijk van een stroompunt of stopcontact, waardoor je deze overal kunt neerhangen. De meeste draadloze versies werken op normale AA batterijen. Belangrijk is het om de levensduur van de batterijen in de gaten te houden. Om zekerheid te verkrijgen is het verstandig om eenmaal per jaar de batterijen te vervangen. Schrijf desnoods in je agenda wanneer het hier weer tijd voor is, want aan een product dat niet werkt, daar heb je niets aan. Meestal geeft een draadloze gasmeter zelf ook aan door middel van een signaal of lichtje dat het tijd wordt voor vervanging van de batterijen. 

FireAngel NG-9B-INT aardgasmelder

FireAngel NG-9B-INT aardgasmelder product shot 2

De FireAngel NG-9B-INT is niet alleen een functionele aardgasmelder, hij is ook nog fraai om te zien met een stevige kunststof behuizing. Met twee gaten achterin is het heel gemakkelijk om de melder aan de wand te bevestigen en je hebt geen stopcontact in de buurt nodig. Hij werkt namelijk op AA Penlite batterijen. De batterijen gaan normaliter 2 jaar mee en de gehele melder heeft een levensduur van 5 jaar. Je krijgt dan ook tijdens de gehele levensduur fabrieksgarantie op de FireAngel. Bij detectie geeft de FireAngel een signaal af van 85 decibel, wat luid genoeg is. Tevens is hij voorzien van een testknop en een pauzeknop. 

De FireAngel is nog meer betrouwbaar door deze voldoet aan de wettelijke regelgeving die de EU opgesteld heeft onder BS EN 50194-1:2009. FireAngel is een expert op het gebied van brandbeveiliging, je weet dus dat je met dit product een betrouwbaar product in handen hebt. 

FireAngel NG-9B-INT aardgasmelder product shot 1

FireAngel NG-9B-INT

Pluspunten

 • Goed design. Vergeleken met de meeste ronde systemen is dit een rechthoekig model. 
 • Voor de geleverde kwaliteit en betrouwbaarheid heeft deze gasmelder een zeer goede prijs. 
 • Zeer gemakkelijk te monteren met het bijgeleverde montagemateriaal. 

Minpunten

 • Werkt op batterijen, waardoor je de levensduur van de batterijen altijd in de gaten moet houden. 
 • Hoewel hij fraai van uiterlijk is en smaak een persoonlijke kwestie is, zullen sommige mensen de rechthoekige vorm niet mooi vinden. 

Beste multifunctionele gasmelder

Naast de gasmelder is zijn er ook rookmelders en koolmonoxide melders te verkrijgen. Als je je voor alle vormen wilt beschermen, dan heb je als snel te maken met drie verschillende melders. Het kan daarom handig zijn om een combinatiemelder te halen. Nu is het niet gebruikelijk om een rookmelder te combineren met een gasmelder, omdat rookdetectie iets heel anders is dan detectie van niet door menselijke zintuigen te ervaren gassen. Koolmonoxide is ook een vorm van gas en is daarom wel te combineren met een gasmelder. Dit scheelt je in ieder geval een apart gasmelder en een koolmonoxide melder. 

Smartwares koolmonoxide / gasmelder 2 in 1

De Smartwares koolmonoxide en gasmelder combineert twee melders in één. Hij waarschuwt niet alleen bij ontsnapping van koolmonoxide, maar ook bij LPG en NG. Daarbij s LPG voor autogas, wat in combinatie met lucht een explosiegevaar kan opleveren en NG staat voor Natural Gas. Dit zijn de gassen aardgas, butaan en propaan. Deze combimelder komt het beste tot zijn recht in de buurt van CV ketel, een gaskachel, open haard of gasboiler. Zo kan de melder alle vormen van ontsnapte gas detecteren en zal hij dit aangeven door middel van een geluidssignaal. Hij werkt op het stroomnetwerk, dus een stopcontact waar de adapter in kan is benodigd. De melder heeft geen back-up batterij, dus bij stroomuitval zal hij niet werken. Houd daar dus rekening mee. Met de pauzeknop is de melder tijdelijk stil te zetten en met de testknop kun je regelmatig testen of hij nog naar behoren werkt. 

smartwares koolmonoxide gasmelder 2 in 1

Smartwares koolmonoxide / gasmelder 2 in 1

Pluspunten

 • Degelijke combimelder die zowel koolmonoxide als overige gassen kan detecteren.
 • Met de handige schroefbevestiging en bijgeleverde installatiemateriaal is deze combimelder gemakkelijk te monteren.

Minpunten

 • De Smartwares koolmonoxide / gasmelder komt met zijn rechthoekige uiterlijk van 16 centimeter nogal log en groot over. 
 • Werkt op stroom, dus er moet een stopcontact in de buurt zitten voor de adapter. 
 • Geen back-up batterijen die het kunnen overnemen bij stroomuitval.

Beste gasmelder voor in de caravan

Nederlanders zijn een reislustig volkje en zijn misschien wel het land dat het meeste de caravan gebruikt voor vakantiereizen. Hoewel het altijd leuk is om vakantieplannen te maken, mag je nooit de veiligheid vergeten. In de caravan wordt bijna altijd gekookt op butaan of propaan gas. De caravan vormt dus wel degelijk een groot risico. Ook het feit dat de caravan een zeer kleine omgeving is, waarbij je leeft, kookt en slaapt in praktisch één ruimte brengt extra risico’s met zich mee. Als er een gaslek is, dan ben je in een caravan binnen de kortste keren bedwelmd. Een gasmelder in de caravan is dan ook absoluut geen overbodige luxe en zelfs een must voor de fervente kampeerder. In een caravan heb je meestal niet de keuze tussen een bedrage of draadloze meder, omdat er niet altijd stroom aanwezig is. Een draadloze aardgasmelder kan in en caravan dan ook uitstekend dienst doen. Wen het je aan om jaarlijks voordat je er met de caravan op uit gaat, standaard de batterijen te verwisselen, zodat je altijd een betrouwbare gasmelder hebt. Hang de gasmeterook in de buurt van de bron van het gas, zodat je bij problemen tijdig gewaarschuwd wordt. 

Elro RM400 gasmelder

elro rm400 gasmelder

De Elro RM400 gasmelder is zeer geschikt om te gebruiken in een caravan of een camper. Hij kan aardgas, butaan en propaan detecteren en daarom ideaal voor gebruik op de camping. Hij werkt op een 9V-blok batterij, die een levensduur van 1 jaar heeft. Voor vertrek met de caravan of camper moet je dus altijd even de batterij vervangen. De melder laat overigens via een signaal ook weten wanneer de batterij vervangen dient te worden. Wanneer de Elro RM400 gas detecteer, laat hij dit via een geluidssignaal van 85 decibel weten. Dit moet voldoende zijn, helemaal als je in een kleine ruimte als een caravan zit. Met de testknop is het aan te bevelen regelmatig de werking te testen. Met deze gasmelder kun je onbezorgd genieten van een fijne vakantie. 

elro rm400 gasmelder

Elro RM400 gasmelder

Pluspunten

 • Zeer gemakkelijk en simpel in gebruik en een goede prijs / kwaliteitsverhouding.
 • Montage is erg gemakkelijk met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal.

Minpunten

 • Het design van de gasmelder is zeer standaard en daarmee onaantrekkelijk om te zien. 
 • Geen pauzeknop, wat handig zou kunnen zijn in een caravan of camper.

Beste gasmelder met een mobiele app

Met alle huidige digitale mogelijkheden zou het niet meer dan logisch moeten zijn om alle gasmelders ‘slim’ te maken, door ze te laten verbinden met een app op een smartphone. Dit proces is in de wereld van de gasmelders nog niet echt op gang gekomen. Je vindt dan ook vooral nog ouderwetse gasmelders, die het overigens nog steeds degelijk en goed zijn. Maar met een beetje zoeken kom je wel een slimme gasmelder tegen. Je download de app die bij de gasmelder hoort en zodra de gasmeter onraad detecteert ontvang je op je smartphone een pushbericht. Dit is dan ook vooral erg handig voor mensen die niet veel thuis zijn en hun huis toch beveiligd willen hebben en op afstand gewaarschuwd willen worden. 

Slimme gasmeter van Smartwoning

slimme gasmeter van smartwoning

Deze slimme gasmeter komt het beste tot zijn recht als je meerder producten van Smartwoning in je huis hebt. Hij is namelijk gemakkelijk koppelbaar aan 5 andere apparaten. Dit is ook wel nodig als je het ‘slimme’ van deze gasmelder wilt ervaren. Als standalone gasmeter is dit een normale gasmeter die op het lichtnet aangesloten moet worden. Maar je kunt hem zo niet gebruiken in combinatie met een te downloaden app. Dit wordt anders als je de Smart home controller erbij installeert. Wanneer de gasmelder aardgas, propaan of methaan detecteert, wordt je met een app notificatie op de hoogte gesteld. De gasmeter zal dan tevens zijn sirene van 85 decibel laten horen en voor dove mensen is het handig, dat de melder ook lichtsignalen afgeeft. De gasmelder is dus koppelbaar aan de Smart home controller, waar ook andere producten van Smartwoning op aangekoppeld kunnen worden, zoals een koolmonoxide melder en een rookmelder. 

slimme gasmeter van smartwoning

Slimme gasmeter van Smartwoning

Pluspunten

 • Als je met vakantie bent of veel weg bent, dan is het handig als je een app melding krijgt. 
 • Zeer fraai design. 
 • Geeft naast een alarmsignaal en een app melding ook lichtsignalen. 

Minpunten

 • Wordt verkocht als een slimme gasmeter, maar dat wordt hij pas als je ook de Smart home controller aanschaft. 
 • Geen back-up batterij voor als de stroom uitvalt. 

Beste Plug In gasmelder

Producten als een rookmelder, koolmonoxide melder en gasmelder zijn nog steeds producten die we als een noodzakelijk kwaad zien. Je moet ze hebben voor de veiligheid, maar eigenlijk storen wij ons aan het uiterlijk en de ruimte die het inneemt. Hoe mooi zou het zijn als we dergelijke producten als normaal gaan ervaren, zoals we bijvoorbeeld ook een nachtlampje heel normaal vinden voor de veiligheid in het donker? Er is nu een Plus In gasmelder. Deze kun je gewoon op elk moment en op iedere plek gewoon in het stopcontact steken. 

Konig Plug In gasmelder

konig plug in gasmelder product shot

Konig is in de markt gesprongen met meerdere Plug In gasmelders. Ze lijken heel erg op een eenvoudig nachtlampje die je ook zo in het stopcontact steekt. Net zoals een nachtlampje zekerheid geeft, dat als je ‘s nachts uit bed moet, je voldoende licht hebt, zoveel zekerheid geeft deze Plug In gasmelder, dat je gewaarschuwd wordt bij een lekkage van aardgas, steenkoolgas en LPG. Er komt dus geen montage aan te pas, want het is gewoon in en uit het stopcontact trekken. Deze gasmelder heeft een sirene van 85 decibel en geeft daarnaast ook nog eens een lichtsignaal af. Deze Plug In gasmelder van Konig is speciaal ontworpen om het leven gemakkelijker te maken en vooral simpel te houden. 

konig plug in gasmelder met verpakking

Konig Plug In gasmelder

Pluspunten

 • Plug & Play werking. Stekker in het stopcontact en hij werkt en gemakkelijk te verplaatsen naar een ander stopcontact. 
 • Met kleine display om de waarde van het gemeten gasgehalte te tonen.

Minpunten

 • De afmetingen van deze gasmelder zijn 20 x 15 centimeter. De vraag is of dit op de lange termijn niet te zwaar is en hij in het stopcontact gaat hangen.
 • Voor het geval er geen stopcontact in de buurt is of bij stroomuitval geen back-up batterij.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een gasmelder?

Een gasmelder is er voor het detecteren van verschillende soorten gas, zoals aardgas, butaan, propaan en LPG. Als je een gasmelder hebt aangeschaft is het belangrijk dat de ruimte(s) waar je de gasmelder gaat ophangen schone lucht heeft. De gasmelder begint dan vanaf een nulpunt en kan dan goed eventuele gassen die ontsnappen meten. Een nadeel dat een gasmelder verschillende soorten gas kan detecteren is de zwaarte van de soorten gas. In de meeste gevallen zul je een gasmelder aanschaffen om aardgas te laten detecteren. Aardgas is een lichte gassoort die gemakkelijk opstijgt. De gasmelder zul je dan net iets onder het plafond moeten monteren. Het is voor te stellen dat butaan en propaan veel gebruikt worden in bijvoorbeeld een caravan of een schuur. Wil je de gasmelder deze gassoorten laten detecteren, dan is het van belang om de gasmelder iets boven de grond te installeren. Deze gassen zijn zwaarder en zullen naar de bodem zakken. De gasmelder dient daarom laag te hangen. 

Waar op letten bij aankoop van een gasmelder?

Het eerste waar je op moet letten bij de wanneer je een gasmelder gaat kopen is of je een draadloze gasmelder wilt of een bedrade gasmeter. Beide systemen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Een draadloze rookmelder werkt op batterijen en kan op elk gewenste locatie opgehangen worden zonder dat je afhankelijk bent van een stroompunt. Wel moet je bij een draadloze gasmetererop letten dat je eens in de zoveel tijd de batterijen vervangt. Sommige gasmelders geven dit aan middels een pieptoon. Zo hoef je niet zelf in de gaten te houden wanneer je batterijen verwisseld hebt. Bedrade gasmelders kun je enkel ophangen op een punt waar ook stroomtoevoer is. In dit geval zijn bedrade gasmelders wat minder flexibel. Wel is het zo dat een bedrade gasmelder met het netstroom verbonden is en daarom uiterst betrouwbaar. Je hoeft ook nooit batterijen te verwisselen. Het installeren van een bedrade gasmelder kan wel omslachtiger zijn, omdat je eventueel stroomdraden moet trekken of wegwerken.

Ook moet je kiezen of je een individuele of een koppelbare gasmelder wilt. Een individuele is er één die je overal kunt plaatsen zonder verbonden te zijn met andere apparatuur. Koppelbare gasmelders zijn juist met elkaar verbonden. Zo kun je op de begane grond een rookmelder hangen en op de eerste verdieping en die met elkaar verbinden. Bij gasdetectie zullen beide melders tegelijkertijd afgaan. Je kunt ook een slimme gasmelder aanschaffen. De slimme gasmelder is verbonden met een app op je smartphone. Bij gasdetectie zal niet alleen het alarm afgaan, hij stuurt jou ook een pushbericht. Zo ben je ook als je niet thuis bent op de hoogte. 

Is een gasmelder verplicht?

Net zoals het geval is met rookmelders en koolmonoxidemelders is het verplicht stellen van een gasmelder niet wettelijk geregeld. Wel is het zo dat nieuwbouwhuizen vanaf 2003 een rookmelder moeten hebben. Of het er in de toekomst nog van komt om een gasmelder verplicht te stellen is twijfelachtig. Het belangrijkste punt is namelijk de handhaving. Het is een onmogelijke taak voor de Nederlandse en Belgische overheid om een bepaalde controle hierop uit te oefenen. In principe zou elke woning in Nederland of België dan bezocht moeten worden. Daarnaast speelt ook nog het feit dat de overheid momenteel druk bezig is om iedereen van het gas te halen. Het gebruik van gas in particulieren zal de komende jaren daarom spectaculair afnemen. Een gasmelder zal hierdoor niet meer nodig zijn. Er kunnen wel gevallen zijn, waarbij een gasmelder verplicht gesteld is. Dit is meestal van toepassing op verzekeringsmaatschappijen die mensen een gasmelder verplichten, omdat anders niet uitgekeerd gaat worden. Dit zal misschien niet direct betrekking hebben op woningen, maar het is voor te stellen dat een verzekeraar dit verplicht zijn voor mensen met een caravan. Aangezien een caravan vrijwel altijd op butaan of propaan is aangesloten vormen zij een een groter risico. Logischerwijs mag de verzekeraar ervan uitgaan dat de caravaneigenaar er alles aan doet om zijn caravan te beschermen. Een gasmelder is één van deze maatregelen.