Beste deurbel met camera van 2024

De deurbel is in de afgelopen honderd jaar behoorlijk geëvolueerd. In een ver verleden hing er aan de voordeur een deurklopper, zodat je door gebruik van deze deurklopper kon laten weten dat je voor de deur stond. Wat later werd de deurbel uitgevonden met een echte bel die dan rinkelde als er een bezoeker voor de deur stond. Dit systeem heeft het lang volgehouden en is later nog verbeterd door er een ingenieus systeem aan te hangen van ijzerdraad. Aan het einde van de 19e eeuw kwam de eerste elektrische deurbel op de markt. Er kwamen later nog systemen die werkten op batterijen of een transformator. Hoewel een deurbel met ingebouwde camera in het verleden was weggelegd voor appartementscomplexen, is het tegenwoordig heel normaal om te gebruiken bij woonhuizen. Het is tegenwoordig veel meer dan enkel een deurbel. Beelden kunnen opgeslagen worden en de deurbel is te bedienen via een app. De deurbel is tegenwoordig dus ook een vorm van een beveiligingssysteem geworden.

Overzicht

Geen tijd om het volledige artikel te lezen? Dan hebben we hieronder voor je een overzicht gemaakt met de beste deurbellen met camera:

Ranking

Productnaam

Wifi

Abo

Smartphone

Prijs

1

Ring Video Deurbel 3 Plus

Ja

Zonder abonnement

Mobiele applicatie

2

SecuFirst DID 501

Ja

Zonder abonnement

Mobiele applicatie

3

Ring Video Deurbel 2

Ja

Zonder abonnement

Mobiele applicatie

4

Elro DV447WIP

Ja

Zonder abonnement

Mobiele applicatie

Deurbel met camera via WiFi

Steeds meer elektronische apparatuur werkt via wifi. Het is daarom ook volstrekt normaal dat ook de deurbel tegenwoordig via wifi loopt. Normaal heeft een deurbel met camera een ontvanger waar je het beeld op ziet. Deze ontvanger kun je dan in een stopcontact of aan de muur installeren. Met wifi is deze ontvanger niet meer nodig. Een mobiel apparaat, zoals een smartphone of een tablet fungeert dan als de ontvanger. Soms is er nog wel een ontvanger nodig bij een deurbel met camera via wifi, maar dan enkel om geluid af te geven. Wanneer de deurbel gebruikt wordt, dan wordt de app op je telefoon of tablet geactiveerd en kun je de bezoeker ter woord staan.

deurbel met camera via wifi

Het grote voordeel van een deurbel met camera via wifi, is het feit dat je de bezoeker ook te woord kunt staan als je niet thuis bent. Wanneer de deurbel gebruikt wordt, activeert ook je app wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent naar het buitenland. Je kunt dus duizenden kilometers verderop praten met de bezoeker. Ook is het mogelijk om enkel een foto via de app te ontvangen van de bezoeker. Zo hoef je niet direct te antwoorden, maar weet je toch wie er aan de deur is geweest.

Wel kan het zijn dat je met een wifi verbonden deurbel met camera meer risico loopt op veiligheidslekken. Het is dus wel van belang dat je gebruik maakt van een veilig wifi netwerk, zodat je wifi verbinding en dus ook je deurbel met camera niet misbruikt wordt. Daarnaast moet je rekening houden dat de deurbel met camera een beslag leggen op de snelheid van je wifi verbinding. Je dient dus wel een stabiele en snelle wifi verbinding te hebben, wil je ook normaal gebruik maken van het internet. Ook is er een kans dat de app die je deurbel en camera met je mobiele apparatuur verbindt veel energie vreet van smartphone of tablet. Je zult deze apparaten dan misschien wat vaker moeten opladen.

ring video deurbel pro

Beste keuze deurbel met camera via WiFi

Ring Video Deurbel 3 Plus

Draadloze deurbel met camera

Bij de keuze voor een deurbel met camera speelt altijd de vraag mee, hoe de deurbel zelf verbonden moet worden met de ontvanger. Dit kan met bedrading, maar draadloos is natuurlijk helemaal ideaal. De installatie van een draadloze deurbel met camera is eenvoudig. Je monteert de deurbel met camera naast de voordeur en je installeert vervolgens de ontvanger(s) in je woning en dan ben je al klaar. Soms is er helemaal geen ontvanger, wanneer je je smartphone als ontvanger gebruikt. Heb je een ontvanger op netstroom dan dien je een plek uit te kiezen met stroom in de buurt. Een ontvanger op batterijen is heel flexibel, die kun je overal meenemen in je woning. Wel moet je rekening houden met de afstand tot de deurbel zelf.

Je zult ook nog een keuze moeten maken op de wijze hoe deurbel met camera en de ontvanger met elkaar communiceren. Je hebt daarbij de keuze uit een DECT verbinding en een wifi. DECT is verbinding, waarbij deurbel met camera en ontvanger in dezelfde taal met elkaar communiceren en enkel elkaar herkennen. Je hoeft niet bang te zijn dat je ineens de deurbel van je buren hoort. Storingen bij een DECT verbinding komt nooit voor. Je hebt absolute garantie dat de verbinding 100% storingsvrij is.

draadloze deurbel met camera

Wifi is een vrij nieuwe manier om deurbel met camera en ontvanger met elkaar te laten communiceren. Bij een wifi verbinding moet je alleen wel op enkele zaken letten. De modem mag bijvoorbeeld niet te ver van de deurbel afstaan, anders valt de verbinding weg. 100% garantie op een storingsvrije verbinding is er bij wifi niet. Ook is beveiliging bij een wifi verbinding een issue. Je moet dus altijd zorgen voor een goed beveiligde wifi verbinding, met een goed wachtwoord. Het grote voordeel van een wifi verbinding is natuurlijk dat je smartphone of tablet als een ontvanger kan functioneren. Je kunt dus ook als je niet thuis bent gewoon zien wie er aan de deur is geweest of desnoods op verre afstand met de bezoeker communiceren.

draadloze deurbel met camera

Beste keuze draadloze deurbel met camera

SecuFirst DID501

Met of zonder abonnement

Een standaard deurbel met camera kan normaal gesproken zonder een abonnement af te nemen geïnstalleerd worden. Je kunt dan gebruik maken van alle opties die geboden wordt. Er zijn ook wat duurdere merken die een abonnement aanbieden. Dit is vooral handig als je de deurbel met camera ook gebruikt als een beveiligingssysteem. Je hebt dan de optie erbij om de beelden die gemaakt zijn terug te bekijken. De beelden worden nadat ze zijn opgenomen, opgeslagen op de server van de fabrikant. Met een afgesloten abonnement kun je dan inloggen op de website en zo je beelden terugzien. Dit is niet een optie die iedereen nodig heeft, maar kan wel heel handig zijn.

abonnement deurbel met camera

Bij het naleven van de reviews van de diverse deurbellen met camera, zul je de abonnementsvorm altijd als een minpunt tegenkomen. Veel mensen hebben het er niet voor over om de gemaakte beelden 1 of 2 dagen te laten opslaan op de server van de fabrikant. Anders wordt het misschien wanneer er een abonnementsvorm aangeboden wordt voor een geheel pakket aan apparaten van een bepaalde fabrikant. Zo kan een fabrikant bijvoorbeeld ook beveiligingscamera’s of rookmelders leveren.

Wanneer je ook een deurbel met camera van deze fabrikant hebt en één abonnement kunt afsluiten, dan kan het zich lonen. Je kunt dan bijvoorbeeld én de beelden terugkijken van de deurbel met camera én de beelden van je beveiligingscamera’s.

Een abonnement voor enkel een deurbel met camera is dus eigenlijk niet de moeite waard en het is dan meestal ook zinloos voor een fabrikant om dit aan te bieden. Sterker nog, hoewel een abonnement als een extra service wordt gezien, levert het de fabrikant vaak enkel negatieve commentaren op. We zijn nu eenmaal Nederlanders en willen niet graag betalen voor één of ander zinloos abonnement die meestal ook te duur is. Vooral ook omdat een deurbelcamera enkel toont wie er voor de deur staat, zullen de beelden niet zo heel veel vertellen. Een combinatieabonnement met beveiligingscamera’s is wel het overwegen waard, zodat je ook daadwerkelijk een goed beveiligingssysteem voor je woning hebt.

ring video deurbel 2 product shot

Beste keuze deurbel met camera zonder abonnement

Ring Video deurbel 2

Bekijken via smartphone

Als je een deurbel met camera aanschaft en deze via wifi laat lopen, dan zul je gebruik kunnen maken van je smartphone en deze laten functioneren als ontvanger. Je download dan de app van de betreffende fabrikant, waarna je heel eenvoudig een verbinding kunt opzetten met je deurbel. De app op je smartphone kan alle instellingen regelen, zoals beeldkwaliteit en eventueel ook het geluid van de deurbel.

deurbel met camera bekijken via smartphone

Zodra er een bezoeker voor de deur staat die de deurbel indrukt, zal er contact gemaakt worden met de app die op je smartphone staat. Je zult dan een pushbericht ontvangen en via de app kun je bekijken wie er voor je deur staat. Je kunt daarmee live communiceren. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om de deur automatisch te laten openen met de app. 

Dit is vooral handig als er een bekende voor de deur staat en jij ligt toevallig net in bad. Je hoeft er dan niet uit om de deur te openen en je kunt vanuit je bad bekijken wie er naar binnen gaat. Deze optie is overigens niet bij alle fabrikanten aanwezig.

De huidige moderne camera’s van een deurbel zijn uitermate goed. Standaard kun je de beelden al via de app op je smartphone bekijken in HD kwaliteit met 1080 pixels. Dit is een uitermate goed en helder beeld. Daarnaast zijn vrijwel alle camera’s voorzien van LED verlichting om ook ‘s nachts een helder beeld door te geven. Hoewel het prachtig werkt via een app direct te zien wie er aan de deur staat, is het up-to-date houden van de app wel belangrijk. Dit is in de praktijk nogal eens een minpunt. Fabrikanten brengen om de zoveel tijd weer een nieuwere versie van een product op de markt, zodat de deurbel die jij net hebt minder belangrijk wordt. Het komt niet zelden voor dat een smartphone app na verloop van een aantal jaren helemaal niet meer ondersteund wordt. Dit is jammer en kan ook ten koste gaan van de veiligheid.

ring video deurbel 2 product shot

Beste keuze deurbel met camera te bekijken via smartphone

Ring Video deurbel 2

Bekijken op een scherm

Met alle innovaties van het koppelen van een deurbel met camera aan een app als ontvanger, zul je bijna de andere mogelijkheden vergeten. En dat is een apart scherm die in je woonkamer hangt, vaak met een telefoonhoorn ernaast om contact te maken met de bezoeker. Dit soort systemen zie je vaak veel terug in moderne appartementsgebouwen. Ook appartementengebouwen die het minder luxe voor elkaar hebben, maken ook gebruik van een dergelijk systeem, maar dan enkel als intercom, zonder dat je elkaar ziet.

deurbel met camera bekijken op scherm

Vroeger werd een dergelijk systeem een parlofoon genoemd. In de opkomsttijd van de parlofoon, was het een klein schermpje waarin je enkel zwart wit beelden op kon zien en via de intercom kon communiceren. 

De huidige schermen die aangeboden worden zijn soms uitermate luxe. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een tft kleurenscherm monitor die met touchscreen te bedienen is. Uiteraard is het geen zwart wit beeld meer, maar kun je bezoekers haarscherp in hoge resolutie kleuren zien. Ook de luidspreker zit er ingebouwd, zodat je geen aparte telefoonhaak meer nodig hebt.

Er zijn verschillende merken die ook beveiligingscamera’s leveren en de beelden hiervan ook op dit scherm kan laten zien. Ook het openen van een deur is met het scherm regelbaar en met een druk op het scherm kun je een foto maken. Bij sommige fabrikanten is er zelfs een optie om het scherm te gebruiken als een digitaal fotolijstje. Omdat het scherm toch vaak in de woonkamer hangt, kun je hem nog beter functioneel maken en kijk je niet tegen enkel een zwart vlak aan.

De ouderwetse parlofoon zal steeds meer verdwijnen. Je zult dit soort systemen voorlopig nog tegenkomen in oude appartementscomplexen. Daarnaast hebben de meeste huishoudens ook geen behoeft aan een apart scherm en prefereren de app op een smartphone of tablet. Daarbij speelt ook mee dat een scherm vaak wel bekabeld moet worden. Dit is een wat lastigere installatie. Wel heb je daarna een betrouwbare verbinding.

elro dv447wip ip video deur intercom

Beste keuze deurbel met camera te bekijken op een scherm

Elro DV447WIP IP Video Deur Intercom

Beelden opnemen met een NAS

Bij veel fabrikanten van deurbellen met camera is het mogelijk om de beelden van de camera op te slaan op een NAS. Een NAS staat voor Network Attached Storage en is een soort van externe harde schijf met netwerkfunctie. Een NAS kan aangesloten worden op een pc en alle overige apparaten die je in je huis gebruikt. Het is zelfs mogelijk om bestanden op je NAS op te slaan als je aan de andere kant van de wereld bent. Ook de videobeelden of foto’s van de camera van je deurbel kun je daar opslaan. Dit is heel handig, want dat scheelt je een abonnement, wanneer je toch behoefte hebt om videobeelden terug te bekijken.

deurbel beelden opslaan op nas

Een NAS verbinding gaat altijd via een ethernetverbinding. Je hebt dus geen last van eventuele haperende wifi verbindingen en het is veel veiliger dan een wifi verbinding. Overigens is het wel mogelijkheden om een NAS met wifi verbinding te krijgen, maar of het zinvol is hangt van je eigen wensen af. De opslag van een NAS is vergelijkbaar met die van een externe harde schijf. Wanneer je constant 24 uur je beelden via je deurbel met camera opneemt dan is minimaal 2 Terabyte aan te bevelen.

Wil je echt een hele collectie opbouwen met de opslag van je dagelijkse videobeelden van de deurbel, dan zijn meerdere harde schijven in je NAS misschien verstandig. Ook is het dan handig om eventueel een schijf in te zetten die enkel dienst doet als back-up. Zo weet je zeker dat er bij een ongelukje al je beelden niet kwijt bent. Een NAS kan ook ingezet worden als een ftp-server. Ook op deze wijze is het mogelijk om via een ftp adres de beelden van je deurbel met camera op je NAS op te slaan. Uiteraard is een NAS ook ideaal voor andere toepassingen in huis, zoals je beveiligingscamera’s. Het voordeel ervan is dat een NAS 24 uur per dag aanstaat en je constant kunt opnemen, zonder abonnement en je weet zelf wat er met de beelden gebeurd.

Microfoon via intercom

deurbel met microfoon

De klassieke intercom is nog steeds veel in gebruik. Hierbij gaat het dan enkel van het gebruik van een microfoon via de intercom. Dit is voor veel huishoudens reeds voldoende. Maar door de steeds betere en geavanceerde technieken is de moderne intercom tegenwoordig standaard uitgerust met een camera. 

Iedereen kent het nog wel, de klassieke intercom, met een telefoonhoorn. Die nam je op als de bel ging en zo kon je met je bezoeker praten. Deze telefoonhoorn is bij vrijwel alle moderne intercoms verdwenen. Wanneer je nu nog een intercom tegenkomt met telefoonhoorn dan heb je te maken met een oud model. De speaker is nu klein en keurig weggewerkt in het systeem zelf of als het via een app doet, praat je gewoon via de smartphone.

De microfoontechniek is natuurlijk ook enorm verbeterd in de afgelopen decennia. De zogenaamde 2-wegs communicatie is aanwezig op vrijwel elke deurbel met maar ook zonder camera. Op deze manier is een communicatie mogelijk tussen twee partijen, eventueel nog voorzien van beelden wanneer er een camera aanwezig is. De microfoon en speaker zijn ook altijd aan te passen op hardheid. Dit is erg handig als je een dergelijke deurbel bij je oude dove grootmoeder moet installeren. De werking hiervan zal van merk tot merk verschillen. Bij de ene deurbel kan er een schuifje gedraaid worden, terwijl bij een andere alles te regelen is op een tft scherm of via een app.

Bij het aanschaffen van een deurbel met alarm zijn de microfoon en speaker ook nooit een interessant onderwerp. Bij de productbeschrijving staat geschreven dat je kunt communiceren via een 2-wegs communicatiesysteem en eventueel wordt er nog een type microfoon genoemd. Dit duidt er al op hoe goed de huidige microfoontechniek is. Als aspirant koper hoef je je hier amper zorgen over te maken, want de kwaliteit is vrijwel altijd goed. Let er overigens wel op bij een deurbel via wifi, dat er een goede constante wifi verbinding is. Bij slechte verbindingen kan het geluid namelijk wegvallen en dat ligt dan niet aan de microfoon.

ring video deurbel 2 product shot

Beste keuze deurbel met camera te bekijken via smartphone

Ring Video deurbel 2

De beste deurbel met camera

Er zijn vele goede merken die in aanmerking kunnen komen voor de beste deurbel met camera. De kwaliteit van de veel verschillende merken doen maar minimaal voor elkaar onder. Wanneer je op Bol.com toch selecteert op de meest verkochte deurbel en waarvan je ook mag uitgaan dat het de beste is, dan kom je uit op de Ring Video Deurbel 2.

Ring Video Deurbel 2

Ring Video Deurbel 2

Uiterlijk

De deurbel bestaat uit aluminium en is fraai zilver van kleur. De speakers en de camera zijn mooi weggewerkt zodat het enkel een deurbel lijkt. De Ring Video Deurbel 1 werkt op een accu. Er zit dan ook een perfect functionerend systeem afhaalsysteem aan, zodat je deurbel zonder demontage eraf kunt halen en aan de USB kabel kunt leggen om op te laden. Overigens hoeft de accu maar ongeveer 1x per jaar opgeladen te worden. Zelfs gereedschap, zoals schroevendraaier en boorbitje worden bijgeleverd, zodat montage geen enkel probleem is.

Technische specificaties

De camera bestaat uit 1280×720 pixels en ook ‘s nachts is alles goed waar te nemen door de de infrarood verlichting. De camera heeft een lenshoek van 180 graden, zodat je niet enkel recht vooruit kan kijken, maar ook naar de zijkanten. Via de handig weggewerkte intercomspeaker in de deurbel kun je communiceren met je bezoek met een 2 wegverbinding. Ook heeft de camera nog een bewegingssensor, zodat je bij elke beweging gewaarschuwd wordt.

ring deurbel app

Verbinding

Via een wifi verbinding maakt de deurbel contact met je smartphone of tablet. Je kunt kiezen of je direct wilt opnemen en communiceren of dat je enkel een pushbericht wilt ontvangen. Met de gratis te downloaden app zul je alle instellingen van je deurbel met camera kunnen instellen. Het is mogelijk om via Ring een abonnement af te sluiten om de beelden op te slaan in de cloud. Op deze manier is het mogelijk op beelden 24 uur lang op te slaan en later weer terug te bekijken.

App

Via de app die je kunt downloaden voor je smartphone of tablet kun je je deurbel regelen. Wanneer de deurbel gaat dan zal de app geactiveerd worden en kun je zien wie er voor de deur staat. Uiteraard kun je via de app altijd je camera aanzetten. Daarnaast kun je hem instellen dat je bijvoorbeeld enkel een berichtje wilt ontvangen als er iemand aanbelt.

Naast de twee jaar fabrieksgarantie biedt Ring nog een extra garantie bij diefstal van de deurbel. Na overleg van een politierapport krijg je gratis een nieuwe deurbel.

Ring Video Deurbel 1

deurbel met camera via wifi

Hoewel de Ring Video Deurbel 1 inmiddels een opvolger heeft gekregen met de nummer 2, zoals hierboven beschreven, behoort het nog steeds tot de top deurbellen met camera. Hij is sowieso de helft goedkoper. Dus voor diegene die tevreden is met mindere, maar nog steeds uitstekende kwaliteit heeft aan de Ring Video Deurbel 1 meer dan voldoende.

Uiterlijk

De deurbel bestaat uit aluminium en is fraai zilver van kleur. De speakers en de camera zijn mooi weggewerkt zodat het enkel een deurbel lijkt. De Ring Video Deurbel 1 werkt op een accu. Er zit dan ook een perfect functionerend systeem afhaalsysteem aan, zodat je deurbel zonder demontage eraf kunt halen en aan de USB kabel kunt leggen om op te laden. Overigens hoeft de accu maar ongeveer 1x per jaar opgeladen te worden. Zelfs gereedschap, zoals schroevendraaier en boorbitje worden bijgeleverd, zodat montage geen enkel probleem is.

Technische specificaties

De camera bestaat uit 1280×720 pixels en ook ‘s nachts is alles goed waar te nemen door de de infrarood verlichting. De camera heeft een lenshoek van 180 graden, zodat je niet enkel recht vooruit kan kijken, maar ook naar de zijkanten. Via de handig weggewerkte intercomspeaker in de deurbel kun je communiceren met je bezoek met een 2 wegverbinding. Ook heeft de camera nog een bewegingssensor, zodat je bij elke beweging gewaarschuwd wordt.

Verbinding

Via een wifi verbinding maakt de deurbel contact met je smartphone of tablet. Je kunt kiezen of je direct wilt opnemen en communiceren of dat je enkel een pushbericht wilt ontvangen. 

beste deurbel met camera

Met de gratis te downloaden app zul je alle instellingen van je deurbel met camera kunnen instellen. Het is mogelijk om via Ring een abonnement af te sluiten om de beelden op te slaan in de cloud. Op deze manier is het mogelijk op beelden 24 uur lang op te slaan en later weer terug te bekijken.

Conclusie Ring Video Deurbel 1

De Ring Video Deurbel 1 is zeker het overwegen waard. In tegenstelling tot zijn opvolger zal de nummer 1 meer prijs/kwaliteit voordeel opleveren. Het abonnement is in principe niet nodig, tenzij het een vereiste is om beelden terug te bekijken, maar daar zijn tegenwoordig goede alternatieven voor die je zelf kunt regelen. Kwalitatief behoort deze Ring Video Deurbel 1 tot een van de betere deurbellen met camera.

Tips bij aankoop

De aankoop van een deurbel met camera is vooral afhankelijk van wat jouw eigen wensen zijn. Je kunt het zo luxe mogelijk maken met allerlei opties.

Bedrade of draadloze deurbel met camera

De eerste selectie bestaat uit de keuze voor een bedrade of een draadloze deurbel met camera. Draai jij je hand er niet voor om, om je deurbel aan de bedrading te hangen dan kun je gerust daarvoor kiezen. Het voordeel dan is dat je je deurbel nooit hoeft op te laden of dat je batterijen moet wisselen. Ook de verbinding is constant en de kans op storingen nihil. Is dit voor jou juist geen probleem en hou je van simpel en makkelijk dan kies je voor draadloos. Met de huidige technische mogelijkheden word je door je app gewaarschuwd wanneer de accu van je deurbel bijna leeg is.

WiFi of ontvanger

Een andere belangrijke keuze is of je de deurbel verbindt met wifi of juist via een ontvanger. Bij wifi kun je flexibel zijn via een app of je smartphone of tablet zien wie er voor de deur staat. Ook als je niet thuis bent, kun je gewoon contact met je bezoek maken. Een ontvanger op stroom heeft een vast punt in huis nodig. Ook zijn er ontvangers op accu en die kun je dan verplaatsen.

Wanneer je uit bovenstaande opties een keuze hebt kunnen maken zal er een selectie overblijven waar je nog een laatste keuze uit moet maken.

Prijzen

prijzen deurbel met camera

De prijzen voor een deurbel met camera kunnen nogal verschillen. Dit is vooral afhankelijk van het merk en type. De deurbellen met camera en een bijgeleverd scherm, zodat je een soort van parlofoon hebt, behoren tot de duurdere klasse. Dit is ook logisch, want er wordt vaak een fraai ontworpen scherm bijgeleverd die niet onder doet voor een tablet. Wanneer je dit systeem wilt aanschaffen, reken dan op prijzen van € 150,- voor het goedkoopste model tot € 500,- voor een uiterst luxe systeem. Er zijn ook verschillen te zien in deurbellen met camera die aangesloten zijn op een kabel die die draadloos zijn. 

Voor de bekabelde deurbellen met camera betaal je al snel € 120,- waarbij de prijzen kunnen oplopen voor de betere merken tot € 250,-. De deurbellen met camera die draadloos zijn en werken via een accu of batterij zijn het goedkoopst. De goedkoopste versies beginnen rond de € 50,- en kunnen reiken tot ongeveer € 200,-

Hoeveel je voor een deurbel met camera wilt betalen hangt voornamelijk af wat je wensen zijn. Vind je het handig om alles met een app te regelen, ook als je niet thuis bent? Dan moet je deurbel kiezen die op wifi werkt. Wanneer je toch liever de klassieke manier van deur openen prefereert dan kun je het beste de parlofoon optie nemen. Je krijgt daarvoor een prachtig scherm die ook een juweel voor de woonkamer zal zijn. Uiteraard betaal je dan ook beduidend meer dan een deurbel met camera op wifi. Ook deze goedkopere klasse voldoet aan alle eisen. Als je dus geen extra opties wilt en tevreden bent met de geboden standaardopties en ook niet teveel wilt betalen dan is een deurbel via wifi uitstekend geschikt voor jou.

Wetgeving

De gehele wetgeving rondom beveiligingscamera’s en ook camera’s van een deurbel heeft voornamelijk betrekking op de privacy van de gefilmde personen. Daarnaast wordt er ook een verschil gemaakt tussen het filmen door het bedrijfsleven en particulieren. Voor bedrijven geldt een veel strengere wetgeving dan voor particulieren. Heb je een webcam en filmt deze permanent je straat, dan is dit volgens de officiële wetgeving verboden. Dit is dan wel weer toegestaan als de webcam op voldoende afstand staat en mensen niet herkend kunnen worden.

De wet bescherming persoonsgegevens verbiedt een camera in en rondom de woning niet. Officieel moet dit wel met bijvoorbeeld een bord aangegeven worden dat je gefilmd wordt. Bij particulieren is dit in de praktijk zelden het geval en al helemaal niet bij een camera voor een deurbel. Op zich het filmen in en rondom je woning dan ook niet strafbaar, maar hangt het vooral af wat je met de beelden gaat doen.

Het vrijgeven van beelden bijvoorbeeld op internet is wel strafbaar en mag nooit zonder uitdrukkelijke toestemming van de gefilmde persoon of in een uitzonderlijke noodsituatie. Wel is het toegestaan dat de beelden overgegeven worden aan de politie als bewijsmateriaal. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij inbraak. Ook mensen stiekem filmen is in principe niet toegestaan, vandaar dat dit van te voren aangegeven is. Met een camera in een deurbel zal dit geen problemen opleveren. Het wordt wat anders als de camera een enorme kijkhoek heeft en zonder medeweten de buurvrouw filmt. Je kunt dus gerust een deurbel met camera aanschaffen, alleen verspreidt nooit ongevraagd de beelden.