Beste autostoel

Veiligheid van een kind is uitermate belangrijk. En dat geldt ook voor onderweg in de auto. Daar waar voor een baby een maxi cosi gemakkelijk kan zijn, zijn zitverhogers vaak een betere keuze voor oudere kinderen.

beste autostoel

Maar natuurlijk ben je op zoek naar de beste autostoel voor je kind, welke leeftijd hij/zij ook mag hebben. Om die aankoopbeslissing wat gemakkelijker te maken hebben we hier de beste keuze's per leeftijd opgelijst. 

Overzicht beste autostoeltje 2024

Geen tijd om dit hele bericht te lezen? Dan hebben we hier voor je een tabel met de beste autostoelen voor 2024.

Productnaam

Leeftijd

Type gordel

Draaibaar

Prijs

Axiss Maxi Cosi

Baby

Autogordel

90°

Bekijk prijs

Blij'r Bas kinderstoel

4 - 5 jaar

Isofix

360°

Bekijk prijs

Maxi Cosi Rodifix Air Protect

6 - 7 jaar

Isofix

Nee

Bekijk prijs

Maxi Cosi Rodifix Air Protect

8 - 9 jaar

Isofix

Nee

Bekijk prijs

Beste autostoelen baby

Heb je een baby in huis of komt er eentje aan? Dan ben je waarschijnlijk van plan om een maxi cosi te kopen. Een goede tip daarbij is om te kiezen voor een maxi cosi dat ook in de auto kan gebruikt worden. Dat is niet alleen gemakkelijk maar vooral ook goed voor je portemonnee.

Bovendien zijn de nieuwste modellen vaak even veilig als een babystoel specifiek voor in de wagen.

maxi cosi axiss draaibare autostoel

Wat we vooral een aanrader vonden bij deze Axiss maxi cosi is het feit dat je de autostoel gemakkelijk 90° naar rechts of links kunt draaien. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om je baby, eenmaal hij of zij wat groter wordt, in de stoel te plaatsen en er uit te halen. Zo beperk je het risico om je rug teveel te belasten.

maxi cosi axiss autostoel

Deze maxi cosi is ook nog veilig om een peuter in te vervoeren. Eenmaal het kind naar groep 1 (4-5 jaar) gaat, wordt het wel tijd om over te schakelen naar een andere autostoel.

Beste keuze voor kinderen

Eenmaal je kind niet meer tot de baby groep hoort en nood heeft aan een wat ruimere autostoel waarbij de kinderen mooi recht kunnen zitten, is het een kwestie van een model te kopen dat zowel op dit moment als in de toekomst comfortabel zit. De juiste manier om dit bepalen hoe groot het kind is en ook rekening te houden met het gewicht.

Onze aanbevelingen zijn daarom bepaald op basis van gemiddelde lengte en gewicht van het kind in die leeftijdsgroep. Hou daar rekening mee wanneer je een autostoel gaat kopen.

Beste autostoel voor 4 - 5 jarigen

In groep 1, de leeftijdsgroep 4-5 jaar, willen de kinderen uiteraard niet meer achterwaarts in de auto zitten zoals bij sommige maxi cosi's wel eens het geval kan zijn. De wereld buiten is namelijk veel te boeiend om niet naar buiten te kijken.

Echter, voor de veiligheid kan het beter zijn om nog steeds een stoel te gebruiken dat tegen de rijrichting in is geplaatst. Daarom kies je beter voor een model dat in beide richtingen gebruikt kan worden. En dat is wat de Blij'R Bas kinderstoel precies doet.

blij r bas autostoel met zonneklep

Dit model is geschikt voor elke gewichtsklasse en wat we vooral handig vinden is de zonneklep. Er wordt een 5 puntsgordel systeem gebruikt en het stoeltje is 360° graden draaibaar wat het gemakkelijk maakt om het kindje in en uit de auto te halen.

Er wordt een Isofix systeem gebruikt waardoor het gemakkelijk is om de stoel in en uit de auto te zetten.

Bovendien is er een Toptether systeem ingebouwd dat je kindje extra ondersteunt om het voorover kantelen van het hoofd te voorkomen bij een aanrijding. Een absolute topper dus als je het ons vraagt!

blij r bas autostoel

Pluspunten

 • 5 puntsgordel systeem
 • De kinderstoel is gemakkelijk in en uit de auto te halen
 • 360° draaibaar
 • In beide rijrichtingen te gebruiken

Minpunten

 • Net zoals andere kwalitatieve kinder autostoelen best prijzig

Beste keuze voor 6 - 7 jarigen

Als we gaan kijken naar de juiste autostoel voor groep 2 dan komen we al snel tot de conclusie dat de Maxi Cosi Rodifix Air Protect een goed idee is. Dit stoeltje groeit namelijk mee met je kind - de zogenaamde i-size. Dit type maxi-cosi (een prenatal autostoel) is dan ook een slimme investering.

We zijn niet alleen fan omdat deze voldoende lang gebruikt kan worden door het kindje maar ook de bescherming zit helemaal goed. Dit model houdt je kind stevig op zijn/haar plaats door middel van een isofix gordelsysteem. Dit laatste maakt het makkelijk om het kind vast te zetten en weer los te maken.

Net zoals bij de meeste i-size autostoelen blijft het onderstel steeds hetzelfde zodat het kind voldoende ondersteuning krijgt in de rug. Het bovenste gedeelte kan echter verlengd worden wanneer het kind wat groter wordt waardoor je later dan weer geen zitverhoger nodig zult hebben.

Over de kwaliteit van de welgekende merk hoeven we ook geen uitleg meer te geven. Je betaalt hier misschien wat meer voor maar krijgt er kwaliteit en duurzaamheid en bovenal veiligheid voor in de plaats. Dit model is namelijk veel getest in crash situaties waarbij het product steeds verbeterd werd. Die testen zullen minder vaak uitgevoerd worden bij goedkopere stoeltjes.

Pluspunten

 • Kind kan in de rijrichting kijken
 • Uiterst kwalitatief, veilig en duurzaam

Minpunten

 • Relatief stevig geprijsd

Beste voor 8 - 9 jarigen

maxi cosi rodifix air protect autostoel

Voor kinderen van groep 3 raden we dezelfde autostoel aan als die voor kinderen van groep 2. De Maxi Cosi Rodifix Air Protect is namelijk geschikt om mee te groeien met je kind. Dit is dan ook de laatste stoel voor in de auto die je zult moeten kopen alvorens het kind kan overschakelen op een zitverhoger of zelfs helemaal geen stoeltje meer nodig heeft.

Beste zitverhoger

Wanneer kinderen te groot worden voor een gewoon autostoeltje, is het tijd voor een zitverhoger. Het is voor kinderen namelijk niet aangenaam om niet gemakkelijk uit het raam van de auto te kijken. Daarnaast zal de autogordel door de zitverhoger niet in de nek van het kind snijden wat het comfort ook weer ten goede komt.

Zitverhogers onderscheiden zich minder op vlak van functies dan autostoeltjes maar toch zijn er enkele verschillen waar je op kunt letten. Zo is het zitcomfort vaak verschillend en ook de duurzaamheid van het product. Goedkopere stoeltjes bieden vaak onvoldoende zachte kussens en kunnen zelfs gemaakt zijn van schadelijke stoffen.

Onze best geteste zitverhoger is de Quax Dreamy Linen. Hoewel dit verhoogzitje voornamelijk aanbevolen wordt voor Groep 2/3 is deze ook nog perfect bruikbaar en veilig eenmaal het kind wat ouder is. Dit verhoogzitje werkt met de gewone gordelbevestiging en is gemakkelijk om te installeren en weer weg te halen.

Ook de prijs valt uiteindelijk nog erg goed mee als je kijkt naar de kwaliteit van het zitje. Deze zitverhoger heeft een afmeting van 44 op 38 cm en is 22 cm hoog. 

beste zitverhoger

Pluspunten

 • Handig in gebruik - om in en uit de wagen te halen
 • Comfortabel
 • Gewone gordelbevestiging

Minpunten

 • Er zijn andere verhogers die iets minder kosten

Veel gestelde vragen

Uiteraard komen er bij de aankoop van een nieuwe, veilige autostoel voor je kind veel vragen kijken. Hieronder hebben we een antwoord geformuleerd op de meest voorkomende vragen.

Wat is het verschil tussen isofix en autogordel?

Het verschil zit 'm in de manier waarop de gordel gebruikt wordt. Bij een isofix systeem houdt de gordel de stoel vast en zijn er andere riemen die het kind veilig in de stoel houden. Bij een gewoon autogordel systeem, loopt de autogordel door het zitje door zodat deze het kind veilig in de stoel houdt. 

Hoe weet ik of er schadelijke stoffen in een autostoel zitten?

Het is belangrijk om te weten dat er stoeltjes bestaan waar er met schadelijke stoffen wordt gewerkt. Dit zijn vaak goedkope Chinese modellen. Om die reden raden we steeds aan om één van bovenstaande modellen te kiezen of op zijn minst een model te kopen dat de nodige certificeringen heeft.

Moet ik soms extra accessoires kopen voor de veiligheid?

Soms moet je extra accessoires aankopen. Niet alle auto's hebben bijvoorbeeld een systeem dat uitgerust is voor de bevestiging van een bepaald type systeem. Sommige stoeltjes zijn dan bijvoorbeeld weer erg breed waardoor je misschien een gordelverlengstuk zult moeten kopen etc. Over het algemeen geldt echter dat alle benodigdheden meegeleverd zijn. Ga echter wel vooraf goed na of het stoeltje geschikt is voor jouw auto.

Blijkt dat uiteindelijk onverwachts niet het geval? Dan heb je gelukkig nog recht om het stoeltje terug te sturen.