Type alarmsystemen

Alarmsystemen zijn hét middel bij uitstek om de kans op inbraak te verlagen. Er wordt maar liefst 85% minder ingebroken in huizen die uitgerust zijn met een alarmsysteem in vergelijking met huizen die het niet hebben.

Helaas is de zoektocht naar een geschikt alarmsysteem dat helemaal aansluit bij je noden en verwachtingen niet altijd even gemakkelijk. Met dit artikel willen we je daarmee helpen.

Alarmsystemen helpen niet enkel bij inbraakpreventie maar kunnen bijvoorbeeld afgaan bij brand. Op de pagina rookmelders vind je hier meer informatie over. Wanneer het systeem verbonden is met een meldkamer kan gelijk een signaal gestuurd worden naar het politiekantoor of de brandweer om zo weinig mogelijk tijd te verliezen bij een noodgeval.

Een alarmsysteem vergt vaak een relatief grote investering. Één inbraak zal echter heel wat meer kosten. Niet alleen worden er dure spullen gestolen maar reken ook op de kosten om de schade die inbrekers hebben aangericht te herstellen. Bovendien geeft dergelijk beveiligingssysteem een groot veiligheidsgevoel waardoor je weer op beide oren kunt slapen.

Bekabeld alarmsysteem

Bij een bekabeld alarmsysteem worden alle componenten via kabels met elkaar verbonden. Deze componenten zijn detectoren, klavieren, sirenes… De kabels komen allemaal samen in een centrale unit, ook wel de alarmcentrale genoemd. Hieronder een afbeelding van hoe een dergelijke alarmstructuur eruit kan zien.

Bekabelde alarmsystemen onderscheiden zich vooral van draadloze systemen door de installatie. De bekabeling moet namelijk reeds voor handen zijn. Voor nieuwbouw of voor renovaties waarbij de kabels ingepland kunnen worden in de muren is een bekabeld systeem een goede keuze. Een bekabeld systeem voor bestaande woningen of bedrijfspanden is dus niet ideaal.

Een bekabeld systeem heeft als voordeel dat het zeer betrouwbaar is. Doordat de signalen via kabels lopen kunnen deze niet geblokkeerd worden door beton en ijzer. Maar ook inbrekers kunnen het alarmsysteem niet middels een stoorzender gesaboteerd worden. Draadloze systemen kunnen ook tegen dergelijke sabotages beveiligd worden maar dit is vaak enkel bij systemen die te vinden zijn in een hogere prijsklasse. De keerzijde van de medaille is dat de installatie van een bekabeld systeem over het algemeen een hogere prijs met zich meebrengt.

Voordelen

 • Geen interferentie door beton of ijzer
 • Stoorzenders kunnen het alarmsysteem niet saboteren
 • De systemen zijn de goedkoopste oplossing
 • Eenvoudige installatie als de kabels voor handen zijn (geen netwerken opzetten,..)

Nadelen

 • Kabels moeten reeds gelegd zijn
 • Hoge kosten bij problemen met kabel of component
 • Bij grote ruimtes moeten er veel/lange kabels gelegd worden

Draadloos alarmsysteem

Zoals de titel doet vermoeden werkt een draadloos alarmsysteem in tegenstelling tot een bekabeld alarmsysteem zonder kabels. Vandaar dat een draadloos alarmsysteem ook ideaal is voor bestaande huizen en bedrijfspanden waarbij er geen kabels in de ruimte verwerkt zijn.

De verschillende componenten geven via WiFi signalen door naar de meldkamer, ook wel het centraal alarmsysteem unit genoemd. Doordat alles via een netwerk loopt kunnen er gemakkelijk nieuwe componenten aan toegevoegd of gewijzigd worden.

Een alarmsysteem draadloos installeren zorgt er ook wel voor dat er een goed beveiligd netwerk dient opgezet te worden dat de verschillende componenten met elkaar verbindt. Doordat er geen kabels dienen geplaatst te worden in de structuur van de ruimte kan dergelijk draadloos alarmsysteem ook zelf geplaatst worden.

Voordelen

 • Installatie is goedkoper
 • Installatie kan snel gebeuren
 • Gemakkelijke uitbreiding
 • Gemakkelijk component vervangen

Nadelen

 • Interferentie mogelijk door beton of ijzer
 • Stoorzenders kunnen het systeem saboteren
 • Batterijen van de componenten moeten tijdig vervangen worden

Hybride alarminstallatie

Naast een bekabeld en draadloos systeem is ook een hybride alarminstallatie een mogelijkheid. Een hybride systeem combineert draadloze en bekabelde componenten. Het beste van beide werelden dus. Dergelijke installatie is ideaal voor mensen die niet overal kabels kunnen (laten) trekken maar wel de kwaliteit van een bekabeld systeem willen. Een hybride alarminstallatie laten installeren moet vaak door een professionele installateur gedaan worden.

Voordelen

 • Gemakkelijk uit te breiden of component te vervangen
 • Geen interferentie door beton of ijzer
 • Stoorzenders kunnen het systeem niet saboteren

Nadelen

 • Bij de nieuwe systemen zijn er vaak nog bugs in de software
 • Moeilijke installatie (professionele installateur aangeraden)

Conclusie

Welk systeem we aanraden hangt af van jouw situatie. Laat je je huis grondig renoveren, of ben je van plan om een nieuwbouw te plaatsen? Dan kies je best voor een bekabeld systeem. Is het je bedoeling om een bestaande woning te beveiligen dan raden we je een draadloos huisalarm aan. Is je bestaande woning een grote ruimte? Dan kan een hybride systeem de beste oplossing zijn.

Nog niet overtuigd van een alarmsysteem? Corona Direct somt in onderstaand filmpje op waarom een systeem kan helpen bij de veiligheid van je gezin.