Alarminstallatie

alarminstallatie

Bij beveiliging vergeleken kunt u terecht voor het vergelijken van vele alarminstallaties. Om u te helpen met het maken van de juiste keus, leggen wij u graag uit welke verschillende alarmsystemen er bestaan en hoe u deze op de juiste manier installeert. Welk alarminstallatie u ook aanschaft, wij voorzien u graag van advies.

Wat is een alarminstallatie?

Een alarmsysteem is een elektronisch systeem welke een bepaalde gevaarlijke gebeurtenis detecteert en vervolgens een signaal afgeeft. Veelvoorkomende installaties, zijn systemen die beschermen tegen inbraak in een woning of bedrijfspand. Hiernaast bestaan er nog vele andere soorten systemen, zoals brandalarmen en alarmen die bescherming bieden tegen diefstal.

Welke functies heeft een alarminstallatie?

Inbraak in woningen en bedrijfspanden komt helaas nog veelvuldig voor. In het afgelopen jaar hebben er maar liefst 47.000 inbraken plaatsgevonden in woningen of bedrijven in België. Een alarminstallatie beschikt over verschillende functies om de kans op inbraak te verkleinen.

  • Detecteren: allereerst dienen alarmsystemen natuurlijk om te detecteren of er zich ongewenste activiteiten voordoen. Door middel van sensoren krijgt het systeem de benodigde informatie hiervoor binnen. Denk bijv. aan sensoren die temperatuur of trillingen waarnemen.
  • Gevaar inschatten: alarmsystemen schatten in of de situatie gevaarlijk is. Als dit zo is, geeft het systeem een melding af. Dit kan een melding zijn op uw mobiele telefoon of aan de aangesloten alarmcentrale.
  • Afschrikken: alarmsystemen hebben ook een afschrikwekkende werking. Zo zullen inbrekers minder snel geneigd zijn in te breken bij woningen en panden die zichtbaar beveiligd zijn met een alarminstallatie.

Soorten alarminstallaties

Er zijn vele soorten alarmsystemen beschikbaar voor het beveiligen van uw woning of bedrijfspand. Je kunt bijv. kiezen uit een bekabeld systeem, een draadloos alarm of een hybride systeem, wat een combinatie is tussen bekabeld en draadloos. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Daarnaast zijn er ook verschillen in wat een installatie allemaal kan. De meeste inbraakalarmsystemen detecteren in ieder geval ongewenste bewegingen bij ramen en deuren, en beschikken over een sirene. Er zijn ook alarmsystemen die beschikken over rook- en koolmonoxidedetectoren en beveiligingsbeelden kunnen opnemen.

Het kan best lastig zijn om het juiste systeem te kiezen. Om een geschikt systeem te vinden dat aan al jouw eisen voldoet, is het raadzaam om je goed te verdiepen in de opties en mogelijkheden van het systeem. Bij beveiliging-vergeleken.be kun je reviews vinden van verschillende soorten alarmsystemen. Ook kan je gemakkelijk prijzen vergelijken tussen (online)aanbieders.

Bekabeld alarm

Bekabelde alarminstallaties, zijn systemen waarbij alle onderdelen met elkaar verbonden zijn door middel van kabels. Een bekabelde verbinding is erg betrouwbaar, er zal dan ook niet snel sprake zijn van een storing in de verbinding. Met dit systeem kunnen opgenomen beelden in hoge resolutie verzonden worden. Bovendien is een bekabeld systeem duurzaam en gaat lang mee. Het nadeel van bekabelde alarmsystemen is dat de installatie ingewikkelder is dan bij draadloze alarmsystemen. Voor dit systeem zullen kabels getrokken moeten worden. Het is daarom verstandig een professionele installateur in te schakelen voor de installatie.

Draadloos alarm

alarmsysteem draadloos

Een draadloze alarm is een systeem die middels een WiFi verbinding werkt. Deze alarminstallatie heeft veel voordelen. Zo is een draadloos systeem vaak gemakkelijk zelf te plaatsen en is het niet nodig kabels door het huis te trekken.

Andere voordelen zijn dat het systeem gemakkelijk meegenomen kan worden bij een verhuizing en er veel uitbreidingsmogelijkheden zijn voor dit systeem. Een nadeel van een draadloos alarm is dat er gemakkelijker storingen kunnen ontstaan in de verbinding en dit systeem daarom iets minder betrouwbaar is.

Hybride systeem

Een hybride systeem is een combinatie tussen een bekabeld en draadloos systeem. Dit systeem wordt aangesloten middels bedrading maar kan ook uitgebreid worden met draadloze componenten. Het geeft dus de zekerheid van een bekabelde verbinding, met alle extra opties van een draadloos systeem.

Kosten van alarminstallaties

De kosten van een alarminstallatie zijn natuurlijk altijd afhankelijk van het gekozen systeem. In principe geldt, hoe uitgebreider de mogelijkheden hoe hoger de kosten zullen zijn. Wij hebben de gemiddelde prijzen van alarmsystemen voor je op een rij gezet.

  • Bekabeld: de kosten voor een bekabeld systeem voor een woning liggen tussen de 1.200 en 1.700 euro.
  • Draadloos: voor een draadloos systeem liggen de kosten tussen de 750 en 1.500 euro.
  • Voor een hybride systeem zijn de gemiddelde kosten 1.000 euro.

Let op, soms is het mogelijk een tegemoetkoming te krijgen voor de kosten van een alarm voor inbraakbeveiliging. Gemeentes kunnen voorzien in een subsidie voor alarmsystemen. Via de volgende premiezoeker kun je nagaan of je in aanmerking komt voor subsidie. Laat je een alarminstallatie plaatsen voor een woning die ouder is dan 10 jaar, dan kan je gebruik maken van een verlaagd BTW tarief. Je betaalt dan slechts 6% in plaats van 21% btw over je aankoop.

De installatie

alarmsysteem installateur offertes

Wanneer je kiest voor een (basis) draadloos systeem, dan kan je het alarm vaak eenvoudig zelf installeren. Je kunt dit natuurlijk ook altijd laten doen door een professional. Je weet dan zeker dat het alarm op de juiste manier geïnstalleerd is. Wanneer je kiest voor een bekabeld of hybride systeem dan is het vrijwel altijd nodig om een professionele installateur hiervoor in te schakelen. 

Er moeten dan vaak draden door de woning getrokken worden en het is belangrijk dat alle componenten op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Als je jouw systeem door een professional laat installeren let er dan altijd op dat je een erkende installateur inschakelt. De meeste installateurs beschikken over een INCERT-certificaat. Deze certificering zorgt ervoor dat je altijd kwaliteitsservice geleverd krijgt. Daarnaast stellen veel verzekeringsmaatschappijen voor een eventuele uitkering als eis dat het systeem door een erkend installateur geplaatst is.

Doe-het-zelf vs professionele installatie

Zoals hiervoor al aangegeven bestaan er systemen die je zelf kunt installeren. Het gaat dan vaak om een draadloos systeem met de basisopties. Het systeem beschikt over een aantal contactmagneten die je bevestigt op deuren en/of ramen en een aantal bewegingsmelders. Verder heeft het alarm een bedieningspaneel en een sirene. In principe kan je deze systemen zelf aansluiten. Wel is het belangrijk dat je alle componenten op de juiste plekken in de woning plaatst. Om te zorgen dat je het systeem juist installeert zal bij vrijwel alle systemen een handleiding worden bijgeleverd. Draadloze alarmsystemen werken op batterijen. Let er daarom altijd goed op dat je op tijd de batterij vervangt, na ongeveer 1,5 jaar zal de batterij aan vervanging toe zijn. Het systeem zal dit ruim van te voren aangeven.

Kies je voor installatie door een professional dan weet je altijd dat jouw systeem op de juiste wijze aangesloten is. Dit is vooral belangrijk als je een bekabeld of hybride systeem aanschaft, maar ook wanneer je een draadloos systeem met meer dan drie detectoren aanschaft is het raadzaam dit door een ervaren alarmsysteem installateur te doen. Het laten installeren van het systeem brengt hogere kosten met zich mee, maar je hebt wel een deugdelijk en goed geïnstalleerd systeem. Vergelijk hierbij altijd offertes van verschillende installateurs via onze offertevergelijker. Dit kan je tot wel 40% voordeel opleveren.

Uitbreidingsmogelijkheden

alarmsysteem draadloos

De meeste standaard bekabelde, draadloze en hybride systemen beschikken over een aantal basisopties. Het gaat dan om een aantal bewegingsdectoren en/of magneetcontacten, een sirene en een bedieningspaneel. Afhankelijk van de gewenste mate van beveiliging heb je de mogelijkheid je alarmsysteem uit te breiden met verschillende opties.

  • Bewakingscamera's: met bewakingscamera's verhoog je aanzienlijk de inbraakbeveiliging van je woning. De camera's nemen bewakingsbeelden op die je later kunt terugkijken. Deze beelden kunnen mogelijk ook als bewijs worden gebruikt. Er zijn afhankelijk van je systeem, verschillende soorten camera's beschikbaar.
  • Koolmonoxide- en rooksensoren: met deze sensoren wordt de ontwikkeling van rook en koolmonoxide gedetecteerd, waarna een sirene zal afgaan ter waarschuwing.
  • Buitensirene: middels een buitensirene worden ook de buren gewaarschuwd bij een inbraak. Bovendien werkt het ook nog eens afschrikkend wanneer inbrekers zien dat er een buitensirene is geïnstalleerd.
  • Afstandsbediening: een afstandsbediening bij je installatie kan erg handig zijn. Mocht je vergeten zijn het systeem te activeren, kun je dit vanuit iedere kamer doen.