Category: Rookmelders

Als er ‘s nachts bij u een brand uitbreekt, heeft u maar drie minuten om de woning te verlaten. In België sterven er elk jaar meer dan 100 mensen bij woningbranden. Daarom is het belangrijk rookmelders te installeren. Zeker als je weet dat rookmelders vaak in combinatie met een alarmsysteem kan geïnstalleerd worden is dit niet noodzakelijk een grote investering.

ES-D5A rookmelder voor eTiger

ES-D5A rookmelder voor eTiger

Deze ES-D5A rookmelder voor eTiger alarmsystemen doet wat je er van mag verwachten. Bij brand gaat er een sirene van 85 dB af en krijg je een notificatie via SMS.

Lees meer
Rookmelders: waar je op moet letten bij aankoop

Rookmelders: waar je op moet letten bij aankoop

Geen idee waar je op moet letten bij de aankoop van een rookmelder? We helpen je graag verder met dit artikel zodat je zeker de beste rookmelder voor jouw situatie kiest. Wist je ...

Lees meer
De werking van een brandmelder is simpel: wanneer het apparaat rookdeeltjes (of, met een wetenschappelijke benaming, aerosolen) detecteert in de lucht, slaat het alarm. Hoe vroeger de rook (en eventueel bijhorende brand) ontdekt wordt, hoe meer kans u immers heeft om uw woning veilig te verlaten. In het kader van brandpreventie is het dus belangrijk voldoende rookmelders te installeren. Sinds in 2002 de verkoop en installatie van ionisatierookmelders werd verboden, zijn de meeste rookmelders vandaag optische rookmelders, die met behulp van lichtgevoelige cellen rook detecteren (geen paniek, deze werken ook nog in het donker). Er zijn echter wel enkele onderverdelingen. Ten eerste is er de standaard optische rookmelder, die lichtbundeltjes uitstuurt en aan de hand van de informatie die het bundeltje als het ware terugstuurt naar het systeem, rook detecteert. Daarnaast is er ook de combimelder, die een combinatie voorziet van de klassieke optische melder en een koolstofmonoxidemelder, die een alarm geeft wanneer er te veel CO-deeltjes in de lucht aanwezig zijn. Rookmelders zijn te vinden in zo goed als alle doe-het-zelf- en elektrozaken. Er zijn bepaalde toestellen die een onvervangbare batterij hebben en wat meer kosten, maar die gaan dan 10 jaar mee. Let bij uw aankoop wel altijd op de regionale wettelijke voorschriften! Het is echter niet genoeg om gewoon een rookmelder te kopen; ze moeten ook geïnstalleerd worden. De meeste zijn makkelijk zelf te plaatsen. Aangezien rook lichter is dan lucht, zal het de kamer van boven naar onder vullen. Een brandmelder hangt dus optimaal aan het plafond. De detector merkt het snelst rook op wanneer de rookmelder op minstens 30 cm van de hoek geïnstalleerd is. U doet er ook goed aan het systeem ergens te plaatsen waar vlotte toegang voor onderhoud is. Als het om brandpreventie gaat, is een rookmelder (of meerdere!) kopen en installeren een prima idee. Het is een kleine kost, die ooit in de toekomst uw leven wel eens zou kunnen redden. Brandveiligheid is immers een verantwoordelijkheid die iedereen met zich meedraagt. Bovendien kunnen rookmelders een onderdeel zijn van uw alarmsysteem. Zo komt alles samen in één systeem.
Compare items
  • Total (0)
Compare